Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
LED-светлини, стимулиращи растежа на растенията, разработиха в РУ
Автор: Екип Ruse24.bg 16:11 / 26.07.2016Коментари (0)311
©
LED-осветителна инсталация за стимулиране растежа на растенията разработиха в Русенския Университет. Тя е била представена на конференция и борса за трансфер на технологии в биоикономиката, събрала учени от 16 държави, в унгарската столица Будапеща. 

Ииновативната разработка "Осветителна инсталация за интензивно развитие на зеленчуци в оранжерии", представлява система от LED осветление (LED light bulbs), стимулираща растежа на оранжерийните растения. Светодиодите са модерен източник на светлина, който излъчва енергия със специфични дължини на вълните и може да предложи оптимални резултати в градинарството и зеленчукопроизводството. 

Ефективността им надминава широкоспектърните източници, като натриевите лампи с високо налягане (HPS lamps) и луминесцентното осветление, които засега са най-разпространени в оранжерийното производство. Това дава възможност и през неблагоприятните сезони (късна есен, зима, ранна пролет) да се отглеждат зеленчуци, плодове, цветя, разсад и др. В така осветените оранжерии се извършва селекционна работа с цел разширяване на разнообразието и повишаване на качеството на зеленчукопроизводството и цветарството. 

Системата дава предимства за т.нар. многослойно отглеждане на култури и вътрешно осветление, където светлинните източници се намират вертикално между растенията, за да се отглеждат колкото е възможно повече от тях при ограничена земеделска площ. Допълнително качество е, че никакви вредители не могат да достигнат до културите и следователно, не са необходими химикали за растителна защита при отглеждането им. По този начин растенията са напълно безвредни и дори могат да се консумират без да се мият.

Разработеният източник на осветление е съобразен със способността на растенията да се обръщат към светлината. В оранжериите, както и в природата, това може да става във всички посоки, като изкуствената светлина се доближава максимално до дневната. Технологията е свързана с пълно заменяне на дневната светлина с изкуствена, за пълно управление на климата (култивиране без дневна светлина). 

LED light bulbs, които са разработени в полезния модел, предлагат гъвкавост при различни нужди. Ако желаем да подобрим вегетативния растеж се използват само сини светодиоди, а червените светодиоди могат да се използват за подобряване на добивите при овощарство и отглеждането на цветя. 

Може да се постигат и двата аспекта в растежа на растенията, като се използва комбинация от червени и сини светодиоди. За намаляване на зависимостта от захранване от енергийната мрежа се използва възобновяем енергиен източник.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: