Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Любовната история на Райна и Никола Мушанови започва искрящо и охолно в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 12:37 / 30.04.2023Коментари (0)453
©
Любовната история на Райна и Никола Мушанови започва искрящо и охолно в Русе и завършва в самота и нищета в малка стаичка във Велико Търново, където са интернирани от т.нар. "народна власт“, предава БНР.

На датата, на която е трябвало да отпразнуват златната си сватба, 50 години съвместен живот, трикратният министър-председател на България пише в дневника си: "Днес ние със съпругата ми прекарахме един самотен тъжен ден, като че погребвахме едно петдесетгодишно минало, вместо един весел и радостен ден, рядък в живота на едно семейство…“.

Мушанови мечтаели да отбележат празника с роднини и приятели и в присъствието на 31-та двойки, на които са били кумове. Вместо това през 1949 година, председателят на Демократическата партия се разписва три пъти на ден в милицията, а хората не смеят дори да го поздравят на улицата, защото след това си имат неприятности с властите.

На съпругата му се налага за три дни да опразни дома им, да раздаде покъщнина, събирана 50 години и да предаде ключовете в Дирекция на милицията.

Този стрес се отразява необратимо на здравето ѝ и скоро след датата на златната сватба, тя предава Богу дух в ръцете на мъжа си, който дори няма възможност да повика лекар - фамилията живее изолирано и уединено.

Коя е била съпругата на трикратния министър-председател на България?

Райна Стефанова е родена в Русе и е дъщеря на Генчо Стефанов - един от най-богатите хора в града. Тя е прочута с красотата си и получава прекрасно образование. Когато адвокатът Никола Мушанов идва да иска ръката й, баща й отказва, защото бракът му изглежда неравностоен – кандидатът не е достатъчно заможен. Никола Мушанов е завършил право в Екс ан Прованс във Франция и има успешна адвокатска практика в Русе, но не може да се мери по богатство с първенците на града. В крайна сметка бащата на Райна отстъпва, като дава на дъщеря си огромна зестра. Къщата на младото семейство на улица "Московска" в София е записана на името на Райна.

През 1900 г. в семейството се ражда момченце, което живее съвсем кратко. То остава единственото дете на Мушанови и по-късно Райна Мушанова прави дарения в негово име за бедните деца в родния си град.

Животът на Райна Мушанова като първа дама не е отразен в официалните хроники. Разбира се, тя придружавала съпруга си при пътувания и формални мероприятия, но по-скоро останала в сянка и се занимавала с благотворителност като частно лице. Райна и Никола Мушанови дарили две къщи на неговия роден град (Дряново), за което били провъзгласени за почетни граждани, една къща - на нейния роден град (Русе), и отделно от това правели парични дарения, главно стипендии за талантливи деца. След 1944 г. всичко е завзето от народната власт.

Никола Мушанов остава в българската политическа история със своята скромност и честност.

Напълно истинска е историята как един път Райна му се обадила, че закъснява за прием, и го помолила да й изпрати кола от министерството. Той отвърнал, че колите са държавни, а за нея има таксита.

Райна и Никола Мушанови били образцово семейство, те се обичали дълбоко и искрено до самия край. Това е описано в подробните дневници на Никола Мушанов, които той водел от ранната си младост до самия край.

През 1951 г. Никола Мушанов е убит в подземията на Държавна сигурност.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: