Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Митрополията в Русе предлага свещеници да влизат в часовете по религия
Автор: Екип Ruse24.bg 15:51 / 15.04.2016Коментари (0)476
©
Глад за учители по религия отчитат в Русе, въпреки че заплащането им е гарантирано с общински средства. Това стана ясно по време на семинара "Взаимодействие между Църква, общинска власт и държава в сферата на религиозното образование. 
Добри практики и перспективи", който стартира днес в Русе.

Експертът по религия в Регионалния инспекторат по образование Росица Георгиева обясни, че от 2009 г. общината в Русе с решение на Общинския съвет ежегодно отпуска целеви средства за възнагражденията на учителите по този предмет. 

"Това обаче, което стои пред нас като предизвикателство е, че има финансово обезпечаване, има желание от страна на деца и родители да изучават религия, но няма учители. През последните три години са намалели от 25 на 19 преподаватели. Разчитаме главно на начални учители с преквалификация за учители по религия. В момента 17 са начални учители и само двама са богослови - един в Русе и един в село Ряхово", обясни Георгиева. 

Тя коментира, че свещениците реално имат педагогическа правоспособност и затова тази година, по предложение на Русенския митрополит Наум, има идея на родителските срещи да влязат млади свещеници, които биха могли да преподават предмета. 

По този начин би могло да се намали донякъде липсата на кадри. В словото си митрополит Наум припомни, че религиозното образование може да даде на децата това, от което ги лишава съвременния свят -възпитание в морал и благочестие. 

"Опитът ни показва, че днес, когато църквата разчита главно на някои школи и църковни училища, резултатите са меко казано незадоволителни, тъй като тези отделни образователни групи нито са достатъчно на брой, нито биха могли да обхванат достатъчно деца и младежи. Ето затова църквата се нуждае от добро сътрудничество с училищата, като достигнем до по-голям брой ученици , занимаващи се с предмета религия", заяви владиката. 

Той припомни, че най-добрите резултати се получават при добро взаимодействие между църква, държава и отделните институции. 

Митрополитът подчерта, че в момента Русенска епархия е на първо място в страната именно поради този факт - наличието на подкрепа от общината и образователния инспекторат, където има експерт по религия. В Русенска област работят 65 групи по религия, в които се обучават 967 ученици.


Източник: БГНЕС






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: