Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Младежи в неравностойно положение изучават тайните на готварството
Автор: Екип Ruse24.bg 14:44 / 12.03.2015Коментари (0)373
©
Днес майстор готвачът от Великобритания Мик Купър представи своята идея за откриването на "Феникс кафе" в Русе и създаването на академия, в която да се обучават младежи в неравностойно положение. Те ще изучават тайните на готварството и сладкарството.

На състоялата се пресконференция по темата зам.-кметът д-р Страхил Карапчански заяви подкрепата на Общината и сподели, че това е една изключително впечатляваща идея. 

Този проект, ще даде възможност на младежите в неравностойно положение да получат нови знания и умения, които ще им помогнат да се реализират на трудовия пазар. Община Русе е готова да предостави затвореното училище в Средна кула за създаване на обучителния център.

Мик Купър е майстор готвач от Великобритания, живеещ от няколко години в България. "Кафе за доброта" - така самоопределя своята осъществена мечта - "Феникс кафе". Преди по-малко от две години прилага своята идея да даде възможност на деца и младежи в неравностойно положение да се развиват и да придобиват трудови навици, като отваря едно необикновено кафе в гр. Видин. 

Повлиян от безперспективността в живота на юношите от домовете за деца лишени от родителска грижа, англичанинът, заедно със своята съпруга, напуска Великобритания и създава благотворителна фондация "Феникс Инспайър". Целта на организацията е да приобщи децата в неравностойно положение към обществения живот като им създаде трайни работни навици в областта на кулинарията, ресторантъорството и познанието по чужд език и математика.

През годините Мик Купър усилено учи български и преподава готварство на подрастващите от социалните заведения в Ново село и Грамада, като постепенно ги въвежда в богатия свят на кулинарията, а съпругата му води с тях часове по английски. От година и половина във Видин работи и "Феникс кафе", почти винаги пълно и винаги ухаещо на прясно изпечени закуски, хляб, сладкиши и супа. 

Малкото заведение е с чудесно оборудвана (най-вече с дарения) кухня, намира се точно на пазара във Видин и си има редовни клиенти. Освен, че се наслаждават на вкусните английски кифлички, пайове, чийзкейкове, кишове, сандвичи с домашен хляб и всеки ден различна супа, те весело разговарят на англо-български или българо-английски с винаги усмихнатия под шефската шапка Мик. 

Чайната-пекарна-бистро внася във Видин малко британски дух и вкус по един приятен и достъпен начин, но главното й предназначение е да осигурява терен за обучение и работа в реални условия на юношите в неравностойно положение от района. Сега в кухнята, освен Мик, като втори професионален готвач и сладкар работи Ники, който е бил един от готвачите на Дома за деца лишени от родителски грижи в Ново село. Иглика пък е единствената сред учениците, която идва да работи и да се обучава като продавач и сервитьор.

В момента във "Феникс кафе" Видин работят 4 младежи от Дом за деца лишени от родителска грижа (Ники, Наталия, Ралица и Иглика). Голямата мечта на Шеф Купър е да пренесе английския дух на територията на цяла България и във всеки град да заработи едно такова кафе на добротата.

Днес британецът е в Русе с надеждата, че ще успее да открие съмишленици на своята идея. Той избира нашия град, защото Русе е красив и със силно развита мрежа от социални услуги. С подкрепата на Общината първата стъпка по осъществяването на социалната идея е извървяна, като проблемът с помещението за обучителния център е на път да бъде решен. 

Следваща стъпка в мисията на Купър е намирането на подходящо и комуникативно място за изграждане на "Феникс кафе" в Русе. В началото Мик планира в проекта да се включат 12 младежи в неравностойно положение, като идеята е с времето техният брой да нараства. Той споделя, че целта не е да се изкарват пари, а да се инвестира в развитието на знания и умения, които да се надграждат на реално работно място.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: