Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Младите учени представиха своите разработки на осмото иновативно експо в Русенския университет 
Автор: Цвети Христова 13:32 / 04.06.2024Коментари (0)1053
© Русенски университет
Повече от 100 ученици, студенти и докторанти представиха иновативни продукти в рамките на Осмото иновативно младежко експо, провеждащо се в Русенския университет "Ангел Кънчев“, съобщиха от Областна администрация - Русе. Младите учени представиха своите разработки на 37 щанда, като сред тях имаше участници от всички факултети и филиали на Русенския университет, както и от повечето русенски гимназии, а също и от лицея, намиращ се в град Остров, Румъния.

Събитието откри ректорът проф. д-р Пламен Кангалов, а сред официалните гости беше и областният управител Драгомир Драганов. Той определи инициативата като един от най-престижните в страната форуми за обмяна на идеи между млади учени, а също така и място за създаване на приложни изследвания с висока добавена стойност. "Русенският университет е уникален както със своята високотехнологична учебна база, така и с висококвалифицираните си преподаватели с иновативни възгледи.

Тук солидните традиции успешно се съчетават с дръзкия поглед в бъдещето, което е гаранция за успех“, каза още Драганов и посочи, че именно това е превърнало университета в образец на образователно и научна средище на европейско ниво, спечелило доверието както на младите хора, така и многобройни академични, бизнес и институционални партньори.

Също така областният управител отправи апел към младите учени да са постоянно инициативни и да работят винаги в отбор. Драганов посочи още, че държавната политика ще продължи да бъде насочено създаването на все по-добра среда за развитие потенциала на младите учени. Припомняме, че служебният кабинет отпусна близо 40 милиона лева допълнително финансиране в размер на 39 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 година.

Това даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1 810 лв. на 2 100 лв. Повишението обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера. Близо 40 милиона лева ще отидат за увеличение на възнагражденията в цялата системата, вкл. и на администрацията.

От своя страна домакинът на събитието проф. д-р Пламен Кангалов посочи, че инициативата се е превърнала в традиционно събитие под патронажа на министъра на образованието и науката. Той пожела на участниците винаги да продължат да търсят иновативни решения, които да бъдат от полза за обществеността. 

Сред гостите на събитието бяха още заместник-кметът по социални дейности, здравеопазване и транспорт Димитър Недев, Лидия Даскалова от Министерството на образованието и науката, както и отец Марин от Русенската света митрополия. От своя страна Недев благодаря на проф. Кангалов и на академичното ръководство за провеждането на подобно значимо събитие и пожела на младите учени да сбъдват мечтите си и да преследват смелите си идеи. Лидия Даскалова от МОН заяви, че инициативата насърчава обществената активност на младите хора.

Тя каза още, че събитието се е превърнало в притегателен център на млади таланти, креативни умове и вдъхновени иноватори. "Настоящото експо ще даде възможност на младите хора да се изразят, да споделят своите виждания и да се свържат с други млади иноватори“, сподели Даскалова и посочи, че инициативата предоставя много възможности за сътрудничество. Тя връчи и поздравителен адрес на проф. Кангалов от името на министъра проф. Галин Цоков. Отец Марин пък каза, че тези събития са вид акселаратор на младите в полза на обществото.

Пред Канев център беше показан и най-новият прототип на автомобил задвижван с водород, с който Русенският университет се класира в топ 10 на състезание енергийноефективни автомобили, провело се преди няколко седмици в Париж. Присъстващите можеха да се запознаят и с най-нови прототипи в сферата на изкуствения интелект, роботиката, виртуалната реалност, 3-D принтирането и други.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: