Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Модернизираха пожарните служби в Русе и Гюргево
Автор: Екип Ruse24.bg 17:18 / 05.12.2023Коментари (0)487
© ОА-Русе
Завърши международният проект, благодарение на който бяха инвестриани евросредства в модернизиране на материалната база и повишаване на професионалната квалификация на пожарникари от Русе и Гюргево, съобщиха от Областната администрация.

На официалната пресконференция, която се проведе днес в Русе, присъства и областният управител Данаил Ковачев. Той посочи, че проектът е сред най-значимите инициативи в сферата на сигурността в региона през последните години.

"За пореден път се убеждавам, че ръководителят на една държавна структура не може да бъде само началник, той трябва и да е мениджър. Благодарение на модерното виждане на русенската дирекция за пожарна безопасност и защита на населението, на нашите румънски партньори и подкрепата от страна на Европейския съюз, бе постигнат подобен впечатляващ резултат", каза Ковачев.

Това е пореден проект, важно е, че сътрудничеството продължава и партньорите си имат доверие, което е от особено значение в съвременния сложен живот“, сподели още областният управител. Той бе категоричен, че проектът освен за подобряване условията на труд е допринесъл много и за надграждане на досегашните взаимоотношения между институциите от двете страни, като отбеляза, че е силно впечатлен в от подготовката и мотивацията на огнеборците. Той бе категоричен, че ръководената от него институция ще продължи по всякакъв начин да подпомага реализирането на проекти, които са с реална насоченост към хората.

На събитието присъстваха редица представители на държавната и местна власт, както и на академичната общност. Сред тях бяха заместник-директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Любомир Баров, заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Елисабета Михалча, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Пламен Първанов, директорът на Регионална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светослав Войчев, директорът на дирекция "Обществен ред и сигурност" към Община Русе Георги Игнатов, както и гл. ас. д-р Наталия Венелинов от Русенския университет "Ангел Кънчев", а също и изпълнителният директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус" Лили Ганчева.

Старши комисар Баров сподели, че проектът е бил изключително важен, защото благодарение на него  Първа районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – Русе е била напълно обновена и реновирана по начин, по който всяка подобна европейска институция би трябвало да изглежда.

От румънска страна благодариха на екипа по проекта за отдадеността и определиха реализирането му като уникално за двете страни. Според тях той е изисквал голяма мобилизация на труд и усилия. Те подчертаха и съществената роля на Лили Ганчева за неговото изпълнение.

"Както винаги университетът продължи да бъде онзи партньор и най-вече приятел, който подкрепя всички усилия, свързани с развитието на града и региона", каза гл. ас. д-р Наталия Венелинова. Тя заяви още, че постигнатото от проекта е повод за гордост.

На събитието беше и бившият директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Димитър Павлов, по чието време е стартирал проекта. Той сподели, че е изключително доволен от добрата екипност и оперативна готовност на колегите си за работа в полза на обществото. "Поздравления за отличното партньорство с румънските власти, което винаги е било на много високо ниво“, допълни още той и изрази надежда сътрудничеството между институциите от двете страни на река Дунав да продължи и занапред.

Днешната инициатива бе част от предвидените дейности по проект "Инициативи за безопасен регион: окръг Гюргево и област Русе", финансиран по Програма INTERREG V-A Румъния – България. Благодарение на проекта Първа районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Русе е основно ремонтирана и всички помещения в нея са цялостно преоборудвани, така че да отговорят на съвременните европейски изисквания.

Реализирани са мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградата, като е положена външна топлоизолация, подменена е дограмата, изградени са нови двускатни покриви от термопанели. Също така са изцяло подменени електрическите и ВиК инсталациите, изградени са системи за видеонаблюдение, контрол на достъпа, пожароизвестяване, мълниезащита и озвучаване. За цялата сграда е предвидено енергийно ефективно електрическо оборудване, включително вътрешното и външното осветление.

Изградена е система за използване на енергия от възобновяеми източници чрез монтирани соларни панели за битова гореща вода, предоставена е и възможност за използване на природен газ както за отопление на гаража, така и за подгряване на битова гореща вода. Сградата е изцяло климатизирана, изградена е енергийно ефективна вентилационна система, подменени са всички настилки в сградата и прилежащия терен. Също така е изпълнено паркоустрояване и озеленяване. Изградена е подпорната стена в южната част на имота и е положена изцяло нова асфалтова настилка.

Основно е реконструирана кулата за изкачване с щурмова стълба с необходимата към нея състезателна пътека. Същевременно е помислено и за комфорта на огнеборците – те имат нов физкултурен салон, столова и места за отдих. Закупени са инструменти за оборудване на работилницата, както и съвременно комуникационно оборудване за всички работни места. Освен осигуряване на необходимите технически условия проектът е допринесъл за подобряване на съвместното управление на риска в трансграничния регион, както и за повишаване на ефективността ма действията на властите при извънредни ситуации. Общата стойност на проекта е малко над 5 милиона евро, от които около 2.1 млн. евро за българската страна.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: