Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
НАП Русе с важна информация 
Автор: Екип Ruse24.bg 11:04 / 27.04.2023Коментари (0)885
©
Русенци използват ефективно и почивните дни, за да изпращат до НАП електронни декларации за обявяване на доходите си от 2022 година. За изминалия уикенд в офиса на агенцията в Русе са получени 270 декларации, изпратени с ПИК или електронен подпис.

Очаква се техния брой да е значително по-голям в предстоящите 3 празнични денонощия, преди финала на данъчната кампания на 2 май.

Предпоставка за това е и увеличението на подаваните през последната седмица декларации, които достигат средно 581 на ден. Почти 90 % от тях са изпратени по интернет, а останалите по пощенски път или са подадени в офиса за обслужване на клиенти. Досега офиса на НАП в Русе е получил 85 % от регистрираните през миналата година 21 560 декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ.

От гражданите най-масово се използва предварително попълнената данъчна декларация. Всеки, който е със задължението да декларира доходи, трябва да провери и при необходимост да редактира или допълни данните в нея и да я изпрати към приходната агенция. След изпращането на декларацията с ПИК, е важно да се направи и проверка дали тя е подадена коректно.

Това е наложително, защото в електронния формуляр са заложени автоматично и нетрадиционни доходи на отделните физически лица, за които НАП е получила предварителна информация. Сред тях са доходите от продажби в интернет, като трябва да се направи разграничение - ако сте продали в интернет употребявани лични вещи напр. сватбената си рокля или ненужната вече детска количка, то не трябва да се включват в електронния формуляр доходите, придобити от такива еднократни по вид продажби, тъй като те са необлагаеми.

Ако обаче става дума за електронна търговия с повече бройки от даден артикул, например, то за тези търговци доходите им от онлайн продажби се облагат с 15 на сто данък. В офиса на НАП в Русе се разпространява брошурата "Дължите ли данъци, ако продавате в Интернет“.

Внимание е необходимо и за облагането на доходите от сделки с лични моторни превозни средства, които са били употребявани по-малко от 12 месеца от собственика. Годишни данъчни декларации за доходите от 2022 г. трябва да подадат и всички, работили в чужбина, ако са местно лице за България. Тези доходи се попълват в Приложение №9 от декларация.

В него се посочват и авансово удържаните в чужбина налози. Доходите от чужбина се облагат по специална методика в зависимост от това дали България и държавата, където са получени доходите, са сключили Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане /СИДДО/.

Освен да се подаде годишна данъчна декларация, до 2 май трябва да се внесе и съответния данък. Най-лесно и бързо плащането се извършва чрез т.нар. виртуален ПОС (е-услугата на НАП за плащане с карти) в Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП. Преводите директно се отразяват в данъчните и осигурителни профили на гражданите без те да заплащат никакви такси за това.

Друга възможност за плащане на данъците е с платежни нареждания в офисите на всички банки, опериращи в страната, като гражданите трябва да имат предвид, че до 2 работни дни са необходими, за да бъде отразен превода в НАП и заради това не бива да се изчаква последния ден – 2 май, за разплащането. Може да се използва за лично плащане на данъците и електронното банкиране, като при него трябва задължително да се отбележат трите имена и ЕГН на задълженото лице, банковата сметка за приходите на централния бюджет и кода за вид плащане по ЗДДФЛ, който е 110000.

Внасянето на дължимите данъци може да се осъществи и с пощенски запис във всеки клон на "Български пощи“.

Образци на платежни нареждания са публикувани в сайта на агенцията, където са и банковите сметки на всеки офис, съобщават от dunavmost.com. 

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи в сайта на НАП и на телефона на инфоцентъра на приходната агенция: 0700 18 700.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
Санкциите срещу Русия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: