Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
НАП: Всеки четвърти в Русенско с неуредени задължения към системата за здравно осигуряване
Автор: Екип Ruse24.bg 16:56 / 12.08.2011Коментари (0)533
© Ruse24.bg
Всеки четвърти живеещ в русенска област има неуредени задължения към системата за здравно осигуряване. Общо 58 632 граждани фигурират в регистрите на офиса на НАП в Русе като невнесли повече от 3 минимални осигурителни вноски през последните 36 месеца. За близо 80 % от тях няма официална информация за причините, поради които са прекъснали здравното си осигуряване, но в повечето случаи до това се е стигнало заради изпадане от трудовия пазар.

Едва 2 079 безработни русенци се осигуряват здравно за своя сметка. Тази година само 850 граждани са подали задължителната декларация "Образец 7" с данни за възникване на тяхно задължение за внасяне на здравно-осигурителни вноски. Законът, обаче, предвижда санкции за всички, които не са изпълните изискването за подаване на декларацията и редовното внасяне на осигуровките.
За такива се приемат трайно безработни, които не получават обезщетения от Бюрата по труда и не се осигуряват от държавата, студенти над 26 години и лица, неосигурени на друго основание. Те внасят в бюджета на НЗОК осигуровки за своя сметка. Това се отнася и за младежи, завършили средното си образование през настоящата учебна година, които също трябва да заплатят здравните си вноски за своя сметка, до започване на работа или на учебната година във ВУЗ, където ще продължават своето обучение.

Месечната здравно-осигурителна вноска за тях е не по-малко от 16, 80 лв. и трябва да се издължи до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнася.

Здравно-осигурителните права на лицата, които внасят за своя сметка осигуровките си, се прекъсват, ако не са внесли повече от 3 вноски за период от 36 месеца назад.
Гражданите, които не са осигурени, трябва да подават еднократно в офиса на НАП и декларация «Образец 7». Те следва да направят това до края на месеца, следващ месеца, в който е възникнало задължението сами да внасят здравните си осигуровки. Тя може да се получи в офиса на НАП в Русе на ул. «Майор Атанас Узунов» № 19 или да бъде разпечетана от сайта на НАП и попълнена да се подаде в офиса или да се изпрати по пощата. Глобата за неподаване на декларация «Образец 7» е от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 3000 лв.

Гражданите могат да си спестят ходенето до офиса на НАП и сами да проверят през кои години, за кои месеци и какви суми заедно с лихвите дължат, като направят справка по своя Единен Граждански Номер в електронните сайтове на НАП и НОИ. Там са посочени и кодовете за този вид плащане, което може да се осъществи във всеки банков клон, където също има информация за това. Справки могат да се направят и на русенските телефони 082 / 808 - 153 и 082 / 808 - 178 или на телефона на Националния информационен център на НАП 0700 18 700 на цената на един градски разговор.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: