Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
НСИ: Лидер по ръст на цените на жилищата в страната през третото тримесечие е Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 14:12 / 26.12.2023Коментари (0)620
©
В Пловдив и Стара Загора отчитат спад на цените на тримесечна база през третото тримесечие, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Между юли и септември цените на жилищата в София са поскъпнали със 7%, като забавят ръста си спрямо 8,8 на сто предходното тримесечие. Те започнаха годината с повишение от 7,2%. София е на второ място сред шестте града с население над 120 хил. души у нас по най-бавен годишен ръст на цените на жилищата през третото тримесечие след Стара Загора. Цените забавят ръста си и на тримесечна база до 3,8%, след като предходното тримесечие той достигна 4,9 на сто.

Във втория по големина град у нас Пловдив годишният ръст на цените на жилищата също се е забавил до най-ниското си ниво от началото на годината от 8,1%. Забавянето спрямо второто тримесечие е значително, тъй като тогава жилищата в Града под тепетата поскъпнаха двуцифрено със 17,6 на сто. При сравнение с второто тримесечие те дори поевтиняват с 2,9%, първи тримесечен спад от началото на годината.

Лидер по ръст на цените на жилищата в страната през третото тримесечие е Русе, където жилищата са поскъпнали с 20% спрямо година по-рано, но и базата в дунавския град е по-ниска, отколкото в столицата и в някои други големи градове. На второ място е Варна с ръст от 16,2% на годишна база, но той все пак се забавя спрямо второто тримесечие, когато достигна 20,3%. Поскъпването на жилищата в морската столица се забавя и на тримесечна база до 3,3% след ръст от 7,9% между април и юни.

Обратна е тенденцията в другия голям морски град Бургас, където годишният ръст на цените се е ускорил до 15,6% през третото тримесечие след покачването с 12,7 на сто предходното тримесечие. Само за едно тримесечие жилищата в града са поскъпнали с 4%, след като през второто тримесечие беше отчетен спад от 1,1%.

В Стара Загора цените на жилищата са се повишили с 4,6% на годишна база, най-ниския ръст от началото на годината. На тримесечна база те спадат за второ поредно тримесечие с 2,3% след сходно понижение между април и юни.

Интересно наблюдение е, че с изключение на София новите жилища са поскъпнали по-бързо от старите през третото тримесечие на годишна база, докато доскоро тенденцията беше обратната.

На национално равнище цените на жилищата са нараснали с най-бавния си темп от началото на годината от 9,2%. Те започнаха 2023 г. с повишение от 9,5 на сто, а през второто тримесечие то се ускори до 10,7 на сто.

Ръстът на цените на жилищата в страната се забавя и на тримесечна база до 2,7%, след като през лятото беше отчетено поскъпване с 4,3 на сто. В началото на годината цените на жилищата у нас се повишиха с 1,6% на тримесечна база.

НСИ публикува данни и за броя на продажбите на новопостроени и съществуващи жилища, закупени от домакинствата. През третото тримесечие те са намалели с 8,7% на годишна база в цялата страна, като спадът при продажбите на нови жилища е значително по-голям в сравнение със съществуващите.

Спад има и във всички шест големи града у нас, като той е най-малък в Бургас (-5,5%) и в София (-9,9%). В Пловдив понижението е с 16,4% на годишна база, а във Варна достига 12,2 на сто. В Русе продажбите намаляват с 22% спрямо година по-рано, а в Стара Загора – с 15,8 на сто.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: