Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Награждават победителите в Русенска област на национален исторически конкурс за Балканските войни
Автор: Велизара Ангелова 16:41 / 12.03.2024Коментари (0)1868
©
Заместник областният управител на Русе Георги Георгиев ще участва в церемония по награждаване на победителите на регионално ниво в Националния исторически конкурс "Наследник съм на ...". Събитието ще се проведе на 13 март от 15.00 часа в сградата на Военното окръжие в Русе.

Припомняме, че инициативата е посветена на 110-ата годишнина от Балканските войни и тя бе организирана от Министерството на отбраната и Централно военно окръжие съвместно с Министерството на образованието и науката, Регионалните управления на образованието /РУО/ и Съюза на ветераните от войните на България.

Творбите на учениците бяха оценени от четиричленно жури с председател началникът на Военното окръжие в града полковник Васил Петров. Членове на журито бяха старши експертът по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО Петя Лазарова Димитрова; Николай Чакъров, който е главен учител по история и цивилизация в СУПНЕ "Фридрих Шилер“; Кремена Чакърова, която е старши учител по български език и литература в ОУ "Отец Паисий“, гр. Русе, както и председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България Вили Икономов.

Основната цел на конкурса бе да съхрани родовата историческа памет, като провокира интереса на учениците към славното българско военноисторическо минало, което предизвиква национална гордост и да се популяризират победите на Българската армия и героизма на българския войник. Основната идея беше възпитание на учениците в родолюбие, дух на патриотизъм, човечност, етническа толерантност, както и уважение и преклонение пред подвига и паметта на българските герои, участвали и загинали в борбата за национално освобождение и обединение.

Припомняме, че участието на България в Балканските войни през 1912 – 1913 г. е естественото продължение на националноосвободителните борби от XIX в. и изразява непоколебимия и ярък стремеж на народа към свобода и обединение. Славните победи на Българската армия остават завинаги записани в страниците на героичния ни военен летопис, а изводите и поуките и до днес вълнуват историци, изследователи и публицисти.

Датата за награждаване на участниците в конкурса на регионално ниво не е избрана случайно. На 13 март (26 март по нов стил) 1913 година, преди точно 111 години, българите извършват един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генералите Никола Иванов и Георги Вазов, брат на великия български писател Иван Вазов, Българската армия превзема Одринската крепост.

До края на месеца се предвижда награждаване на национално ниво, където отличените творби от всяка област ще бъдат оценени от национално жури.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: