Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Намалена е числеността на птиците, гнездящи в българския участък на Дунав
Автор: Екип Ruse24.bg 16:48 / 23.06.2010Коментари (0)312
©
С около 7% е намалена числеността на общия брой на птиците, гнездящи в българския участък на река Дунав. Това съобщи на пресконференция в Русе д-р Петър Шурулинков от Института по зоология на БАН. Шурулинков заяви, че това е един малък процент, който говори за стабилност на числеността. Тази стабилност обаче идва от нивелирането на две крайно противоположни тенденции - някои от колониите драстично се увеличават, а други - драстично намаляват.

Д-р Шурулинков посочи, че като положителна тенденция може да се отчете почти двойното увеличение на популацията на малкия корморан. Открита е била и нова голяма колония с около 400 двойки край Калимок - Бръшлен. Лопатарката също има увеличение с 30%. Увеличение има и при гривестата чапла - вид, който драматично е намалял през последните 20 години. Зооологът обясни, че от над 1000 бройки, числеността на птиците в национален мащаб през годините е спаднала на 300 - 400. Сега обаче се отчита известно увеличаване на колонията по Дунава с 80 % спрямо миналата година. "Има надежда, че този вид е преодолял минимума и тръгва нагоре", заяви д-р Шурулинков. Той обясни, че увеличение е било регистрирано и в популацията на сивата чапла, която е една от най-многочислените в страната. Като колонии с добро развитие може да се посочат колонията край остров Малък близнак край село Цар Симеоново, Видинско, а също така и колонията остров Кутово, отново във Видинско. Стабилни са колоните и на Белене. Намаление обаче е било отчетено при белия корморан. То идва от прогонването на колонията на остров Бялата пръст срещу Сребърна. 550 бройки са били прогонени в резултат на активните горскостопански дейности - сечи на острова. Тези бройки са се разпръснали и част от тях в момента се намират в румънски остров.

На остров Вардим също сечи, съчетани с активно бракониерство, са причини за прогонване на колонията. На острова са останали само големите корморани и сивите чапли - с много ниска численост. Това е индикатор за неправилно управление на резервата Стария дъб, обясни д-р Шурулинков. Той посочи, че голям проблем е бил регистриран на остров Мишка. Там от 35 двойки малки корморани са останали само две, от 200 двойки големи корморани са останали само 88. "Целият остров е на практика изсечен. Единствено по брега са оставени върбите и в района на колонията - гората", заяви зоологът. Островът влиза в защитената местност Калимок - Бръшлена и е защитен от "Натура 2000". Там има колония на чапли, която е известна на РИОСВ от години, известно е, че и там гнезди морски орел. Ученият подчерта, че изсичането на острова е нарушение на режимите на местността, за което ще бъдат сезирани съответните органи. Три колонии от птици, гнездящи в българския участък на река Дунав, са силно намалели, каза Иван Христов, координатор на Програма "Води" на WWF.

Колониите обитават островите Вардим, Мишка и района на Сребърна. И в трите места основната причина за намаляването са горскостопанските дейности, обясни Христов. Той заяви, че птичите колонии по река Дунав са невероятна ценност. Всички видове са защитени, като някои от тях са изключително редки. Колониите в българския участък на реката представляват едно от малките находища в света - не само за Европа или за нашия регион, каза още Христов. Той обясни, че за някои от тези видове именно в българския участък се намират най-важните им гнездовища.

Доскоро колониите са били разположени единствено и само на островите, тъй като те са по-недостъпни и птиците там намират спокойствие. Открити са били и нови колонии, които са разположени във влажните зони по брега. Две от тях се намират в бившите рибарници край Калимок - Бръшлен. "Най-важната причина за това е, че през последната година имаше проекти за възстановяване и опазване на влажните зони", каза още Христов. Той посочи, че колониите в островите в нашия участък през годините са били 10, като сега те са нараснали на 11. Христов обясни една интересна закономерност. Тя е свързана с факта, че когато птиците се хранят в Румъния, те гнездят на български острови, а когато животните се хранят в България - живеят на Румънски.

В българския участък на река Дунав се среща малкият корморан, който е световно защитен вид; белооката потапница, гривеста чапла, сивата и нощната чапла и големият корморан. Пресконференцията днес бе свикана във връзка с приключилата двуседмична експедиция по река Дунав. Целта на изследователската дейност е да бъде направен мониторинг на гнездящите птичи колонии в българския сектор по река Дунав. Наблюдението включва островите по реката плюс влажните зони на българския бряг. Същото преброяване е било направено преди четири години. На база на предишните данни има възможност да бъде направено сравнение и анализ и да се види къде са проблемите и къде има положителни тенденции, обясни Христов.

Съществува проблем с водния режим на езерото в резервата "Сребърна", каза още Христов. В езерото притокът на вода от Дунав не се случва, поради което водният басейн зеленясва, вследствие на което броят на рибата в него е сравнително малък. От 1948 година насам езерото се затлачва непрекъснато, като през 1994 година е бил построен шлюз, който временно е застопорил положението. Христов посочи, че за птиците, които се хранят в Сребърна, хранителната база има негативна тенденция. Голяма част от животните се хранят в Румъния. Д-р Петър Шурулинков заяви, че връзката с Дунав е ключова с всички влажни зони покрай реката. Ако по някаква причина румънците отводнят своите разливи нашите колонии няма да има на какво да разчитат и ще изчезнат. В резервата "Сребърна" е отчетено увеличение на птичите колонии от 4-5% за последните години. Пеликаните са около 70 двойки. Резерватът има своите добри години, когато нивото на Дунав е високо и когато успеят да се опазят колониите от набезите на дивите прасета. Феномен за природната местност е, че голяма част от чапловите птици не се хранят в Сребърна, а в Румъния. Същото важи и за по-голямата колония в Калимок и Персина. Тази стабилност е хубава, но без координирано действие с Румъния не може да бъде сигурна за дълъг период от време, заяви д-р Шурулинков.

Източник: Агенция "Фокус"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Катастрофи в България
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: