Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Новият кораб на АППД се очаква през януари в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 12:06 / 02.01.2017Коментари (0)1056
© 24 часа
До края на януари АППД очаква да пристигне в Русе новият хидрографски кораб на агенцията, съобщава "24 часа". Специализираният плавателен съд се строи във варненската корабостроителница "Делфин". Той е катамаран, 83 тона, с дължина 24 метра и широчина 7,3 метра, газене 1,30 м. В момента по кораба текат последните довършителни дейности, обясни шефът на АППД инж. Павлин Цонев. Плавателният съд е боядисан и в навечерието на Нова година се правеха последните облицовки по вътрешната му част.

Швартовите изпитания на кораба трябваше да се проведат до края на годината. Очаква се ходовите изпитания на катамарана да се проведат в първите дни на януари.

След това, корабът ще бъде преведен от Варна до Констанца, а след това през канала Черна вода да достигне до Дунав. До края на януари новият хидрографски кораб на АППД трябва да пристигне в Русе. 

Той е на стойност 6 млн лв и е финансиран с пари по ОП "Транспорт" 2007-2013. Изграждането на съда закъсня заради процедури по обжалване, и сега бе финансиран с пари от програмния период 2014-2020 г. Новият съд трябва да замени хидрографсския кораб на АППД "Вит", който е строен в далечната вече 1979 г. 

Специализираната техника на плавателния съд позволява да се "сканира" речното дъно в детайли, да се проследяват измененията му и да се прогнозират критичните участъци, да се оценява състоянието на бреговете и островите, на хидротехническите съоръжения, ще се осигури по-добра навигация, а следствие на това и безопасно корабоплаване. 

Той ще извършва хидрографски изследвания по Дунав, като ще разполага със специална лазерна система за заснемане конфигурацията на бреговете и със съвременно геодезично оборудване. Екипажът на кораба ще се състои от 6 души, от които трима ще работят със специализираното оборудване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: