Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Няма такъв ужас! Вижте на какво прилича подлезът на гарата в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 09:12 / 20.04.2023Коментари (0)1133
© Русе Медиа
Подлезът пред Централната жп гара в Русе, който посреща пристигналите с влак гости на града, е в окаяно състояние от години. Освен че е мрачно и неуютно за преминаване, при дъжд тече и от тавана висят опасни кабели.

Пътници с багаж, майки с колички и хора с увреждания нямат условия да слязат или да се качат по стълбите и предпочитат да пресичат рисковано натоварения бул. “Мидия-Енос“. От Oбщината искат да направят ремонт, но се оказва, че това не зависи само от тях, предава Русе Медиа.

Хората, които живеят в района като Исмет Мутафов, споделят, че условията са много лоши и затрудняват възрастните и майките с колички. В подлеза от гарата до бул. “България“, който е отговорност на НКЖИ и те трябва да го ремонтират, свети само една крушка, асансьорите не работят, плочките през зимата са хлъзгави и опасни. Подлезът пред гарата, в който участие има Oбщината, изглежда страшно дори и през деня.

Фризьорките Анка Николаева и Димитрина Георгиева работят долу от 20 години и разказват, че все по-малко хора слизат. "Никой не смее да влезе, дори се налага да посрещаме клиентите жени, защото им е страшно. Всичко е разбито, унищожено. Положението е отчайващо, тук трябва да се вложат много пари, да се направи основен ремонт, да се почне от покрива, защото навсякъде тече. Случва се и от влагата да спира токът, кабели пращяха, ставаше късо съединение“, казват жените.

Скосените пътеки, които някога са били за майки с колички, сега са преградени, тъй като се ползват за тоалетни.

"Възрастни хора, стръмни стъпала, слизат от влака, не могат да пресекат, влачат куфари, спъват се. Няма една указателна табела кое накъде води. Питат ни чужденци, а това е портата на града, тази хубава гара. Изоставено напълно“, казват двете фризьорки.

Жените споделят, че от Общината са идвали няколко пъти, като до момента единствено са сложени камери за видеонаблюдение и три пъти в седмицата минава фирмата за чистота.

От общинска администрация действително още преди година заявиха намерението си да направят ремонт на подлеза, но се оказва, че това не е толкова лесно. Преди години голяма част от подлеза е била разпродадена. “Община Русе разполага в момента с под 1/3 от площта на подлеза. Останалите съсобственици са множество физически лица, една голяма фирма "Аутобохемия“ и "Български пощи“. Община Русе не може да направи ремонт на целия подлез, защото той не е целият нейна собственост и не мога легитимно да разходвам публични средства за това“, обясни кметът Пенчо Милков.

Той е възложил да се издирят всички физически лица-съсобственици, за да бъдат свикани по съответния ред на общо събрание, по примера на етажната собственост. "Там да докажем, че разходите са необходими за запазване на целостта на подлеза, направили сме количествено-стойностни сметки от необходимите действия, които трябва да изпълним. След което сме готови да изпълним ремонта и след това да търсим съответната част от другите собственици, ако те не предоставят средства“, каза още Пенчо Милков.

Предвидено е подобряване на общата визия на подлеза, осветление, хигиена, стълби, тъй като обектът няма достъпна среда. По-големият проблем обаче е хидроизолацията.

"Подлезът представлява едно бетонно съоръжение, върху което е разположена пръст, градинка, пътно платно. Участъци от това бетонно съоръжение вече пропускат влага и съответно един основен ремонт, много по-голям от текущ ремонт, би изисквал този подлез да се разпокрие отгоре, да се оправи и хидроизолира бетонното съоръжение, след което целият този подлез да се покрие. Вие сами знаете, че се намира пред жп гарата, натоварено откъм автомобили, а отделно като стойност това би било много висока цена. Това, което ние искаме бързо да направим, е подлезът да се приведе в достойно състояние, защото това е едно лице на нашия град, неприемливо за мен. Не знам защо толкова години не са търсени собствениците, не им е търсена отговорност. Това да си собственик, има и отговорности и трябва да се плаща и за ремонта“, каза още кметът.

Още по темата: общо новини по темата: 35
11.03.2024 »
04.03.2024 »
29.02.2024 »
21.02.2024 »
20.02.2024 »
17.02.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: