Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
ОА-Русе: Със своето дълбоко човеколюбие, скромност и мъдрост, Неофит беше вдъхновител и достоен пример за редица поколения
Автор: Екип Ruse24.bg 10:02 / 14.03.2024Коментари (0)1279
©
Ръководството на Областна администрация – Русе изпрати съболезнователен адрес до Светия синод на Българската православна църква по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. "Той ще остане в нашата памет като личност, която въплъщаваше най-високите духовни добродетели“, се казва в написаното от ръководството на Областна администрация – Русе.

"Със своето дълбоко човеколюбие, скромност и мъдрост той беше вдъхновител и достоен пример за редица поколения. Нека следваме неговите завети – да бъдем смирени, да правим добро и да бъдем търпеливи помежду си“, допълва от своя страна заместник областният управител Георги Георгиев.

"Прекланям се пред волята, проникновението и благочестието, с които Негово Светейшество ръководеше Българската православна църква и допринесе за укрепването на християнските ценности и добродетели в нашето общество“, пише още Георгиев. От своя страна областният управител Данаил Ковачев отправя апел отново да си спомним за приноса на Негово Светейшество в областта на духовното извисяване на българската нация и да благодарим за всичко, което той е направил за нашия град и епархия.

Припомняме, че светското име на патриарх Неофит е Симеон Димитров. Той е роден на 15 октомври 1945 г. в София. Учи в Софийската духовна семинария, а впоследствие става студент в Духовната академия в София. Замонашва се в Троянския манастир през 1975 г. и приема името Неофит. През 1989 г. става ректор на Духовната академия, а през 1991 и 1992 г. – пръв декан на Богословския факултет на Софийския университет, възстановен по същото време. По-късно Неофит е и главен секретар на Светия синод. През 1994 г. Неофит е избран за Доростолски и Червенски митрополит. От 2001 г., след разделяне на епархиите, той става митрополит на Русенската епархия. Неофит е избран за български патриарх на 24 февруари 2013 г., по време на Патриаршеския избирателен църковен събор в София.

На 5 ноември 2015 г. Негово Светейшество патриарх Неофит е удостоен от Президента на Република България Росен Плевнелиев с орден "Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги към България. Преди това през 2010 г., когато Неофит е все още митрополит на Русенската епархия бива удостоен от Президента на Република България Георги Първанов с орден "Св. Кирил и Методий“ – огърлие "за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия "Св. Климент Охридски“, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина“. Той е носител и на званието "доктор хонорис кауза“ на Софийския университет /СУ/ "Св. Климент Охридски“, което му е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет. Патриарх Неофит бе носител и на още редица почетни отличия от страната и чужбина.

Ръководството и екипът на Областна администрация – Русе изразяват своята печал от загубата на Негово Светейшество: "Бог да го прости и упокои в селенията на праведните! Вечна и блажена да пребъде паметта му!“

Днес от 11.00 часа в катедралния храм "Света Троица“ в Русе ще бъде отслужен трисагий за блаженопочившия български патриарх Неофит. На него ще присъства и заместник областният управител Георги Георгиев.

Още по темата: общо новини по темата: 80
18.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Формула 1, сезон 2024
Бюджет 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: