Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Област Русе се подготвя усилено за зимния сезон
Автор: Екип Ruse24.bg 12:44 / 21.10.2012Коментари (0)773
© Ruse24.bg
Тази година област Русе ще разполага с достатъчно по количество и качество машини за снегопочистване и извозваща техника, която ще осигурява безопасността на закъсалите автомобили. Това стана ясно по време на заключителното заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и взаимодействие с националния щаб. Заседанието, председателствано от Стефко Бурджиев, се състоя вчера в зала 1 на Областна администрация - Русе и бе организирано по повод готовността на регионалните институции и ведомства за работа в екстремални зимни условия. 

Две са пътноподдържащите фирми, които ще следят за зимната обстановка в областта - "Пътконсулт" АД - Разград и "Пътинженеринг" ООД. Представителят на "Пътконсулт" АД - Разград Пламен Симеонов заяви, че фирмата ще облсужва общо 195 км. от пътната мрежа в русенско в това число участъците Русе - Разград, Червена вода - Кубрат, Борисово - Черешово, Русе - Сливо поле-Силистра и Щръклево - Нисово. Фирмата разполага с 40 машини, само 6 от които са наети и осигурява роторни снегорини и извозваща техника, които ще бдят за закъсали превозни средства по пътищата. Ще се ползват още нови пясъкоразпръскващи машини със системи за определяне на количеството сол и химикали в зависимост от температурата и състоянието на пътя. 

Втората фирма "Пътинженеринг" ООД ще обслужва софийския път и всички негови разклонения до границата с В. Търново, както и пътя Русе-Бяла и Дунав мост, който ще бъде третиран със специални материали. В момента текат последни прегледи на машините и поръчки на сол и пясък, коментира представителят на "Пътинженеринг" ООД г-н Добромир Витанов и допълни, че фирмата също разполага с извличащи автомобили - 2 в Бяла и един на разклона за Щръклево. 

В изпълнение на едно от решенията взети на предходното заседание на Щаба, беше представена и паметка за оцеляване при тежки зимни условия. Паметката е във вид на книжка и е отпечатана със съдействието на БЧК, Областна администрация - Русе, РЗИ и ОУ "ПБЗН". Тя дава информация за необходимите мерки, които гражданите трябва да предприемат в случаи на хипотермия, измръзване и отравяне с авомобилни газове. Наръчникът ще бъде раздаден на всички институции, членове на Щаба, с цел последващо размножаване и разпространение до целевите публики. 

В обучителната част на заседанието бяха представени три презентации - Ивелин Димитров от ОУ "ПБЗН" запозна членовете с характера на наводненията, тяхното прогнозиране и защита от тях; втората презентация бе изнесена от началника на Напоителни системи ЕАД клон Долен Дунав - Русе Михаил Милчев и бе свързана с обхвата и функциите на ведомството, а третият доклад бе на Басейнова дирекция Управление на водите "Дунавски район" с център гр. Плевен. 

Представителите на общини в област Русе докладваха относно готовността си за евентуално извозване на родилките и лицата на хемодиализа в случай на тежка зимна обстановка. Друго решение взето по време на заседанието на Щаба бе сформирането на работна група, която да обследва проводимостта на река Русенски Лом в участъците над село Красен, в района на бившата воденица и село Басарбово, както и в района на рибарниците (на около 800 м от границата между общините Иваново и Русе). Междуведомствената работна група ще включва представители на ОУ "ПБЗН", ОА - Русе, община Русе, община Иваново, Регионална Дирекция по горите, Басейнова дирекция Управление на водите "Дунавски район" с център Плевен, Напоителни системи ЕАД клон Долен Дунав - Русе и РИОСВ. Инспекцията ще бъде направена още в понеделник (22 октомври), когато освен обследването на проводимостта на реката, групата ще набележи мерки и решения за възстановяване на нормалната проводимост в цитираните участъци.

До края на месеца кметът на община Две Могили има задачата да създаде необходимата организация за доокомплектоване на предоставената му верижната машина АТС с брезентно покривало на каросерията. Директорът на дирекция "Инспекция по труда" Ирена Ниолаева пък ще трябва да представи в писмен вид информация за обезпечеността с подходяща екипировка на екипите на Единната спасителна система, които работят на терен при екстремални зимни условия. Представителите на службата за Пожарна безопасност и защита на населението в срок до 15 ноември трябва да проверят всички пожарни хидранти във всички 83 населени места на територията на областта, като не само инспектират техния брой и наличност, но и докладват за тяхната обозначеност с табели. 

След завършване на процедурите за сключване на договори за снегопочистване от всички общини, ще бъде създадена организация за проверка наличността и експлоатационното състояние на договорираната техника за зимно поддържане на територията на област Русе. Особено внимание ще се обърне на техническите възможности на фирмите за изпълнение на договорираните задължения. 

Всички изискани от областния управител доклади са необходими за целите на съставянето на обобщен доклад за подготовката на област Русе за зимен сезон 2012-2013 г., който доклад съгласно Заповед № Р-231/18.09.2012 г. на министър-председателя на Република България, областният управител ще предостави в Министерството на вътрешните работи в регламентирания краен срок - 2 ноември. 


Още по темата: общо новини по темата: 66
27.03.2013 »
10.03.2013 »
07.02.2013 »
03.02.2013 »
29.01.2013 »
27.01.2013 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
България и Войната в Украйна
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: