Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Областният информационен център представи Концепцията за интегрирани териториални инвестиции
Автор: Екип Ruse24.bg 14:56 / 13.03.2024Коментари (0)981
© Община Русе
Областният информационен център – Русе проведе публично обсъждане в Община Русе на концепциите, преминали административно съответствие и допустимост, които ще се изпълняват на територията на област Русе.

В събитието се включиха заместник-кметът на община Русе Златомира Стефанова,  представители на община Русе и община Сливо поле, РУО - Русе, директори на професионални гимназии, служители на Главната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението - Русе, представители на неправителствения сектор, бизнес и други заинтересовани страни, които бяха запознати с видовете дейности, предвидени за изпълнение по Концепцията за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/.

Концепция "Прилагане на интегриран териториален подход в Община Русе“ чрез концепция за интегрирани териториални инвестиции в партньорство с Община Сливо поле и Общински Транспорт Русе ЕАД“ с водещ партньор община Русе включва 9 проектни идеи на трима партньори, сред които Община Русе, Община Сливо поле и "Общински транспорт Русе“ ЕАД. Предвижда се финансирането да бъде осигурено от две програми – "Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. и "Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Дейностите, които се предвижда да се изпълняват, са изграждане на Мултифункционален център за деца и младежи от уязвими групи, закупуване на 2 екологично чисти електрически автобуса, които да обслужват линията Русе - Гюргево, основен ремонт на пътя Николово - Червена вода, изграждане на комплексен панорамен велосипеден маршрут с инфраструктура за туристически атракции  "ЕвроВело6ˮ, изграждане на реплика на римска гробница мавзолей в землището на с. Бабово, община Сливо поле, цялостен ремонт на сградата на Русенската художествена галерия, създаване и промотиране на общ културно-исторически туристически продукт "Култура, природа и история - Русе - Сливо поле“ и облагородяване на зелена зона за отдих и обновяване на спортно игрище и детска площадка в междублоково пространство в кв. Чародейка. Общата стойност на всички инвестиции е 29 759 000 лв.

В концепция "Обединена общност за интегрирано развитие на териториите Две могили, Иваново, Русе“, където кандидат е Сдружение "Развитие на социалния капитал“, е предвидено изграждане  на Туристически информационен център "Орлова чука“, организиране на еко фестивал, популяризиране на къщата музей на Филип Тотю, създаване на нов туристически веломаршрут "По пътя на войнишките паметници в община Русе, Иваново и Две могили“, организиране на фестивал "Децата на Поломието – Празник под манастира“, както и международен етнофестивал на долмата. По Програма "Образование“ сдружението ще развива дуално обучение в професионалното образование в четири русенски училища – Професионалната гимназия по транспорт, Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондрак“, Професионалната гимназия по промишлени технологии "Атанас Ц. Буров" и Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване.

Концепцията предвижда и интеграция на маргинализирани общности като ромите, чрез подкрепа за подобряване достъпа до заетост и противодействие на дискриминацията и мерки за преодоляване на негативните стереотипи и нагласи в общностите на териториите на общините Две могили и Иваново. Общата стойност на всички инвестиции е 2 567 850 лв.

Концепция "Национална концепция за създаване на основни пунктове за управление на реагирането при възникване на широкомащабно бедствие от сеизмичен характер“ с кандидат Главната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението - МВР има заложени за изпълнение две дейности на територията на Северен централен район. По първата дейност ще се извърши архитектурно заснемане и обследване на сградите, обхванати по проекта, а по втората ще се направи конструктивно и сеизмично укрепване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сгради. За Русе това е сградата на ГДПБЗН на бул. "България“ 300. Стойността на инвестиция за Северен централен район е 34 973 252 лв.

По време на публичното обсъждане присъстващите изразиха одобрението си, както и мнения относно ползотворния ефект от изпълнението на концепцията. Те ще бъдат обобщени в доклад и представени на широкия състав на Регионалния съвет за развитие, който да ги вземе под внимание преди да одобри общата програмна концепция за Северен централен регион и да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение.

Презентация и анкета на концепцията на Община Русе можете да намерите тук.

Презентация и анкета на концепцията на Сдружение "Развитие на социалния капитал" можете да намерите тук.

Презентация и анкета на концепцията на ГДПБЗН - МВР можете да намерите тук.

Областен Информационен Център – Русе:

тел.: 082/ 506 899;

e-mail: oic_ruse@abv.bg;

адрес: пл. "Свобода“ 4.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: