Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Областният съвет обсъди домашното насилие, защитата на пострадалите и развитието на образователната медиация в Русенско
Автор: Екип Ruse24.bg 16:41 / 22.03.2024Коментари (0)1626
© ОА-Русе
Домашното насилие и защитата на пострадалите, както и развитието на образователната медиация в Русенско бяха сред разгледаните теми по време на провелото се днес заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. То беше водено от областния управител Данаил Ковачев, който подчерта значението на двете теми за обществото. Според него борбата с домашното насилие трябва да продължи да е водещ приоритет както за държавната, така и за местната власт, съобщи Областна администрация-Русе.

Въпреки нарастващото внимание, което се отделя на този въпрос, насилието над жените продължава да бъде широко разпространено на всички равнища на обществото и засяга всички държави-членки на ЕС.

Съветът на Европа счита, че между 20% и 25% от жените в Европа биват подложени на физическо насилие поне веднъж през живота си в зряла възраст, а повече от 10% от тях са жертви на сексуални злоупотреби с употреба на сила. Данните за всички форми на насилие над жените достигат 45%. Оценката на мащабите на домашното насилие, което е най-често срещаната форма на насилие, показва, че от 12% до 15% от жените в Европа на възраст над шестнадесет години са жертви на домашно насилие.

Според научно изследване броят на смъртните случаи в ЕС, свързани с домашното насилие, е близо 3 500 годишно – повече от девет на ден, като приблизително седем от жертвите са жени. По време на срещата управителят на Сдружение "Център Динамика“ Деана Димова представи постигнатото до момента по проект "Партньорство с кауза“, реализиращ се от Сдружение "Център "Динамика“ – Русе съвместно с Клуб "Отворено общество“ – Русе и Областната администрация.

Припомняме, че проектът отразява нуждата от противодействие срещу насилието, основано на пола сред уязвими групи чрез развитие на устойчиви модели за взаимодействие и овластяване с цел превенция на насилието и насърчаване на търсенето на помощ и подкрепа. Фокусът на проекта е поставен върху ненасилието над ромските жени. При изпълнението на проекта се проучи опитът на редица европейски страни в тази сфера и се проведоха множество обучения. В тях се включиха над 640 души от областта, като близо 40% от участниците в информационните срещи по Закона за защита от домашното насилие са били подрастващи.

Не на последно място благодарение на проекта са дадени конкретни мерки с препоръка за включването им в релевантни областни и общински стратегически и планови документи за интеграция на ромите в региона. Сред дейностите, които са предложени е организирането на мащабни информационни кампании сред уязвимите групи, както и по-честото предоставяне на специфична информация на професионалистите, които работят с ромските общности за оказване на адекватна защита и подкрепа. Колкото до работата на мобилни екипи при случаи на домашно насилие в ромските общности, те дават възможност на жертвите да получат подкрепа близо до себе си, без да се откъсват от средата си, да дават средства за пътуване и да обикалят от една институция към друга.

Що се касае до образователната медиация, Мая Михайлова от Сдружение "Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“ представи в детайли свършеното в рамките на проект "Мониторинг на политиките за образователна медиация и анализ на ефективността на образователните медиатори в Област Русе“. Неговата цел е да подобри прилагането на политиките за приобщаващо образование и образователна интеграция чрез граждански мониторинг на образователната медиация и образователния медиатор в Русенско.

През изминалата година такъв мониторинг е бил направен в Професионалната гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова“, както и в 4 основни училище от областта. Две от тях са в Русе – "Алеко Константинов“ и "Братя Миладинови“, както и в "Св. св. Кирил и Методий“ в Полско Косово и "Неофит Рилски“ в Копривец. Освен че е осъществен подобен мониторинг, е постигнато подобрение на взаимодействието между представителите на институциите на регионално и местно ниво, отговорни за изпълнението на политиките за приобщаване и образователна интеграция. В рамките на проекта е бил изготвен и наръчник с добри практики, който е разпространен сред всички заинтересовани страни. Съществена част от проекта е било и провеждането на обучителни семинари и обществени обсъждания.

Интересен факт е, че в края на 2021 г., Българският хелзинкски комитет присъжда наградата "Човек на годината“ на българските образователни медиатори. Сред причините за наградата е ролята им по време на трудностите в ученето около пандемията от Ковид 19, включително и преди да имат достъп до защитни облекла; убеждават над 60% от родителите на деца от уязвими групи в безопасността на тестването за COVID-19, с цел връщане присъствено в училище.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: