Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Областният управител на Русе: Гордея се с това, което нашите читалища постигат
Автор: Екип Ruse24.bg 14:30 / 30.10.2023Коментари (0)768
© Областна администрация-Русе
Перспективите за развитието на читалищата в русенско и ролята на държавата в този процес обсъди областният управител Данаил Ковачев с представители на Съюза на Народните читалища днес, съобщиха от Областна дирекция-Русе. Срещата се проведе под патронажа на Ковачев, който посочи, че подобни инициативи често водят до нови идеи и възможности за разширяване на сътрудничеството между институциите.

"Гордея се с това, което нашите читалища постигат, безспорно доказателство и признание, за което са многобройните им награди от престижни фестивали и дейността им в рамките на общините. Освен че те дават възможност за развитие на творческите заложби на десетки поколения, те имат и още една много важна функция – да бъдат пазител на ценностите, които са ни съхранили като народ“, заяви областният управител.

"Независимо от повратностите на времето, през годините българското читалище се утвърди като истински духовен център, който възпитава в толерантност и патриотизъм. Неговата все по-отчетлива роля се изразява и в това, че то няма алтернатива в съхраняването и предаването на националните традиции в сферата на словото, музиката, танца и литературата“, допълни още областният управител.

Той бе категоричен, че в негово лице и в това на екипа му читалищните дейци винаги ще намерят съмишленици и приятели. Ковачев бе категоричен, че Областна администрация ще продължи да подпомага дейността на културните институции. Припомняме, че през последните няколко години Областната управа съвместно с читалищата в региона реализира редица инициативи, посветени на ролята на българската култура в европейския свят, превенцията на езика на омразата, както и такива, свързани с опазването на българските традиции.

По време на срещата Ковачев удостои с почетна грамота председателя на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов, който е и заслужил читалищен деец. Грамота получи и председателят на Областния съвет на организацията Мануела Симеонова. Отличието бе връчено и на двамата за цялостния им принос към развитието на читалищното дело в региона.

На срещата присъства и заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев. Той също изрази задоволство от срещата, а Ковачев посочи добрата координация и взаимодействие между двете институции.

В рамките на инициативата беше проведена и анкета, която да установи кои според читалищата дейности могат да отпаднат от техния обхват и какви нови могат да бъдат включени. Подобна анкета бе направена с цел подготовка обсъжданията на бъдещите промени в Закона за народните читалища.

Същевременно до 31 октомври е в ход инициативата "Читалищни дейци XX – XXI век“. Идеята е да бъде издадена антология, в която да се включат всички дейци на читалищното дело – председатели, секретари, художествени ръководители, преподаватели и активисти /до 5 души на читалище/. Всяко читалище номинира лицата и ги изпраща на съставителите до края на утрешния ден.

От края на 2017 г. българските читалища получиха международно признание за това, че успяват да останат живи обществени институции, в които националната култура се възпитава и предава през поколенията до наши дни с вписването им в регистъра на ЮНЕСКО. В срещата участваха читалищата, които са членове на Съюза на народните читалища. В русенско те са над 85.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Зелен преход
Земетресения в България
Зърнената сделка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: