Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Областният управител на Русе към читалищните дейци в Ценово: Дейността тук ни кара да бъдем критични към действителността 
Автор: Екип Ruse24.bg 09:34 / 02.11.2023Коментари (0)736
© Областна администрация Русе
Народно читалище "Христо Ботев – 1898“ в Ценово отбеляза своята 125-годишнина с богата културна програма. Гост на тържеството беше и областният управител на Русе Данаил Ковачев.

"Горд съм да споделя този празничен ден заедно Вас, наследниците на предци с буден дух. Именно този дух е причината да се запази българщината, да оцеляваме, преборваме и превъзмогваме чужди влияния, както и да съхраним националната си гордост. Вече от повече от век Вие съумявате да пазите непреходното ни културно наследство и да поддържате жив огъня на познанието“, каза Ковачев в приветствието си към председателя на културната институция Георги Георгиев и културните деятели.

Той удостои екипа на културната институция със знака на областния управител. Отличието бе присъдено за активна читалищна дейност, принос към културното развитие на региона и по случай годишнината.

"Не случайно читалището е определяно като средище на културния и просветния живот, защото дейността тук ни кара да бъдем критични към действителността, бъдейки и същевременно благодарни за постигнатото. Съвременната будителска мисия е трудна, а предизвикателствата са многобройни, но Вие доказвате, че този нелек път може да бъде продължен с достойнство. Независимо от трудностите, които срещате, Вие успявате да функционирате пълноценно. Радостен съм, че читалището не е само музей на фолклора и самодейността, а напротив продължава да живее и да обогатява обществото", допълни още областният управител, като подчерта, че Областната администрация ще продължи да подпомага дейността на читалищата в региона.

Сред интересните факти е, че библиотечният фонд на читалището включва над 10 000 книги и документи, като само през миналата година със собствени средства са били закупени 72 нови книги на стойност повече от 1000 лв. Читалището е изключително модерно, като големият салон разполага с 255 места. Има и съвременно оборудван компютърен кабинет, като за последно цялостно сградата е обновявана по "Красива България“ през 2019 година.

Към читалището функционират и 8 художествени състави за любителско творчество с повече от 100 души в тях на различна възраст – от деца до хора от третата възраст. Провеждат се и редица курсове, кръжоци, ателиета и студиа. Реализираните обществени събития пък са повече от 20 през 2022 година.

Сред гостите на събитието бяха още новоизбраният кмет на Община Ценово д-р Петър Петров, досегашният председател на Общинския съвет Георги Георгиев, секретарят на Общината Мария Найденова, председателят на Областния съвет на народните читалище в региона Мануела Симеонова, председателят на Асоциация "Съвременни читалища“ инж. Георги Петров, както и изпълнителният директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. Всички те, както и редица културни дейци, получиха плакети за принос в развитието на читалищното дело. Лили Ганчева бе удостоена с такъв за работата ѝ в насърчаването на трансграничните отношения с Румъния в сферата на културата. Благодарение на нея са се провели множество събития в ценовско с участието на румънски състави, а самодейци от общината са имали възможността да посетят нееднократно северната ни съседка.

Народно читалище "Христо Ботев – 1898“ получи и редица поздравителни адреси и награди. Сред тях бяха от министъра на културата Кръстю Кръстев и Съюза на народните читалища в България. От Съюза с медали и грамоти бяха удостоени и бивши читалищни дейци. Читалището в Ценово бе удостоено и почетния знак на Съюза на народните читалища, както и с плакет "Св. Св. Кирил и Методий“ на президента на Република България.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Енергийна криза
Природни стихии
Мигранти и бежанци
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: