Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Областният управител върна проекта за държавен план-прием на Регионалния инспекторат по образование
Автор: Екип Ruse24.bg 14:31 / 25.01.2013Коментари (0)767
©
Днес в зала "Св. Георги" по време на редовно заседание на Областната комисия по образование, младежки дейности и спорт, областният управител Стефко Бурджиев върна предложението за държавен план-прием на Регионалния инспекторат по образование. Крайният срок за внасяне на проекта на РИО - Русе в Областна администрация е 12 ч. на 28 януари, тъй като следващото заседание на комисията е предвидено за 29-ти /вторник/. 

Причините за решението, което бе гласувано с мнозинство от присъстващите членове на комисията, бяха несъответствието на мотивите на Комисията на инспектората с нейното предложение за план-прием на държавните и общински училища от областта, както и настояването на Областния управител план-приемът да се хармонизира с потребностите на бизнеса от кадри. По думите на Бурджиев това се прави с оглед окончателното приемане на решения от Областната комисия по заетост и последващото изпращане на плана до МОМН. 

В рамките на днешния работен ден (до 17 ч.) Бурджиев изиска от инспектората да представи в Областна администрация и информация за предложенията на директорите на държавните и общински средни училища, в които се осъществява държавен план-прием за 2013/2014 г., както и информация за приема след 7-ми и 8-ми клас в общинските училища, в това число за профилираните и непрофилирани паралелки. 

Областният управител настоя като неизменна част от горецитираната информация да бъдат включени и анализите, коментарите и позицията на инспектората, като освен в табличен вид, РИО следва да предложи и интерпретация на тенденциите, видни от таблиците. 

В заседанието участваха заместник-областният управител на Русе Веско Маринов, заместник-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, Кремена Калчева, представляваща Дирекция "Регионална служба по заетостта", и началникът на РИО на МОМН Димитър Райнов. Налице бе и необходимият кворум за провеждане на редовно заседание като от общо 37 на срещата присъстваха 34 членове на областната комисия. 

В рамките на заседанието Калчева изнесе информация за потребностите на обществото от кадри от гледна точка на професионалните обучения извън системата на образованието. Според данните на дирекцията туризмът, шивашката индустрия и мебелното производство са сектори, които продължават да са търсени и от потенциалните кадри (ученици), и на пазара на труда. Съвсем различна обаче е ситуацията в области като металообработване, металургия, електротехника, текстил, облекло, хранително-вкусова индустрия и най-вече в сектор строителство, където осезаемо липсват кадри, но и желаещи за такива професионални направления по-скоро няма.  







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: