Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Обсъдиха превенцията и ограничаването на домашното насилие
Автор: Екип Ruse24.bg 11:43 / 16.04.2010Коментари (0)2140
©
Кръгла маса по проект "Не на домашното насилие - законът е защита! " на Фондация "Център Надя - клон Русе" се проведе вчера в сградата на ОД МВР - Русе. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Български фонд на жените. Областната дирекция на МВР в Русе е една от партниращите организации.

В кръглата маса взеха участие представители на Русенска районна прокуратура - Ирена Костадинова; Русенски районен съд - Тихомира Казасова и Милен Петров; ОД МВР - Русе - директорът комисар Светослав Първанов и полицейски инспектори от Първо и Второ РУ на МВР; Областна пробационна служба - Русе при ГД "Изпълнение на наказанията" - Елка Кънева; Отдел ГД Контрол правата на детето в Русе - Мариела Личева; Български фонд на жените - Станимира Хаджимитова; Фондация"Център Надя - клон Русе" - Деана Димова.

Срещата бе посветена на механизмите за взаимодействие и сътрудничество между различните служби и организации, работещи по противодействието и прилагането на Закона за защита от домашното насилие в Русе. Организаторите отбелязват с форума и 5-годишнината от приемането и прилагането на такъв закон в РБългария.

Както бе подчертано и в самото начало на срещата в Русе бе образувано и водено първото дело за защита срещу домашно насилие през месец май 2005 година.

Посочени бяха някои данни от статистиката. За периода на 2008 - 2010 година внесени в съда са били 116 дела, от които 22 са постъпилите от началото на тази година. От всички тези дела са приключили 93, а по 23 работата продължава.
Прокуратурата представи резултати за два случая, при които са осъдени две лица за нарушена заповед на защита по ЗЗДН от тази и миналата година.

От Пробационната служба съобщиха, че някои от осъдените на пробация по съответни членове от НК, имат издавана и ограничителна мярка по ЗЗДН, което насочва усилията на инспекторите за работа с тях и в тази област, но има затруднения поради липса на програми, които трябва да бъдат приети с влизането в сила на Правилника по прилагане на ЗЗДН. Тези програми се предвижда да бъдат насочени към пострадалите (жертвите); за въздействие към насилниците; както и превантивни програми за младите хора.

Участниците се обединиха около мнението, че е наложително създаването на фонд с база данни - информация, касаеща издадените заповеди, прекратените и приключилите дела с постоянна заповед, нарушените заповеди, както и постъпилите сигнали до различните институции и организации, имащи отношение по проблемите на ЗЗДН.

Един от обсъжданите проблеми бе пасивността на социалните служби в България. В срещата стана ясно, че няма подадена нито една искова молба от Дирекцията социално подпомагане за защита от домашно насилие в Русе, касаеща пострадали.
По отношение на децата, които според ЗЗДН също могат да бъдат обект на домашно насилие, бе констатирано, че няма ясно идентифицирани сигнали за такива случаи през последните години, а подобни сигнали най-често се определят от социалните експерти като случаи на деца в риск. От ГДКПД посочиха, че според статистиката от националната гореща линия за 2010 година са постъпили 5 сигнала за домашно насилие над деца. За всеки постъпил сигнал експертите са сезирали дирекция "Социално подпомагане" /ДСП/, с цел проучване и удостоверяване на сигнала и при необходимост предприемане на действия с цел гарантиране правата на детето. От получените отговори може да се направи и
©
звода, че ДСП провежда социална работа и при необходимост насочват децата към социални услуги в общността. Но до настоящия момент в ДСП не е въведена практика, при която се прилага правото, регламентирано в чл. 8, т. 4, а именно: ДСП може да подаде молба за образуване на производство за налагане на мерки за защита от домашно насилие, в случаите, когато пострадалото лице е непълнолетно, поставено е под запрещение или е с увреждане.

В случаите на сексуално насилие с установен извършител, експертите от отдел "Русе", ГДКПД сезират Районна прокуратура и Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи. Впоследствие компетентните органи ги уведомяват за образувано досъдебно производство срещу насилника или за влязла в сила присъда.

Станимира Хаджимитова, президент на Български фонд на жените, която е ръководител на програмата "Бъдеще без насилие", представи данни за 10 града в страната по прилагането на ЗЗДН. Тя запозна участниците в кръглата маса с проекта на Правилника за приложението на ЗЗДН, който трябва скоро да бъде приет.

Всички присъстващи бяха единодушни, че бързото въвеждане и приложение на текстовете от Правилника за ЗЗДН и реализирането на програмите е неотложно за подобряване на ефективността в работата на институциите срещу домашното насилие и профилактиката на тези деяния.

Участниците дадоха положителна оценка за провеждането на подобни срещи като начин за подобряване на механизмите за взаимодействие и сътрудничество между различните служби и организации, работещи по противодействието и прилагането на Закона за защита от домашното насилие. Предложено бе те да станат регулярни и следващата среща бе определено да се състои след три месеца.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: