Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Огромна част от културно-историческото наследство на Русе вече може да се разгледа и в онлайн платформа
Автор: Велизара Ангелова 18:35 / 29.04.2024Коментари (0)1449
©
Близо 30 000 снимки, книги, документи и други артефакти, съхранявани в архивите на Община Русе и партниращите културни институти, са трансформирани дигитално като част от проекта "Опазване и популяризиране на културното наследство чрез дигитално съхранение и представяне", съобщиха от Общината. Това стана ясно на заключителната пресконференция, която се състоя днес, като в нея участие взеха заместник-кметът Златомира Стефанова, ръководителят на проекта и директор дирекция "Икономика, инвестиции, международно сътрудничество и проекти" Ивайло Кадишев, както и екипа, работил по проекта.

"Настоящият проект е огромно богатство, тъй като успя да съхрани исторически съкровища, с които обикновеният гражданин не би имал възможност да се запознае. Удовлетворени сме, че можем да оставим за бъдещите поколения наследство, което е запазено благодарение на усилията на всички участващи в проекта", заяви заместник-кметът. Златомира Стефанова и изказа своята благодарност към партниращите институции, без които проектът не би могъл да се осъществи успешно.

Технологичният процес бе разяснен от Албена Тодорова, която е част от екипа за дигитализация. По нейните думи съхранението на културни единици и събирането на техните данни съвсем не е лек процес, като работата по проекта е била предизвикателство за всички участващи, изискващо немалко познания и богата обща култура.

Основната цел на проекта е съдържанието да стане достъпно за широката общественост, като по този начин се засили интересът към него. Представянето чрез съвременни методи вдъхва нов живот на културното наследство и дава възможност на всеки да се запознае с културни единици, намиращи се на физически отдалечени места и не са изложени пред публика. В рамките на проекта бе създаден център за дигитализация в сградата на Община Русе на ул. "Олимпи Панов" 6, като за целта бе извършен ремонт и бяха закупени обзавеждане и техника, отговарящи на спецификата на информацията, обект на дигитализиране.

8 служители преминаха обучение "Технологии за дигитализация на културно и историческо наследство" за придобиване на допълнителни професионални компетенции, като част от тях бяха ангажирани на пълен работен ден с техническото изпълнение по дигитализация. В проекта се включиха и близо 200 ученици от Русе и региона, които също бяха обучени в използването на съвременни технологии.

Бенефициент на проекта е Община Русе, а партньори са Регионалната библиотека "Любен Каравелов", Драматичният театър "Сава Огнянов", Общинският културен институт, "Художествена галерия" – Русе, Държавна опера – Русе, Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов“, Регионалният исторически музей, Възрожденско читалище "Зора 1866 г.", Държавен куклен театър – Русе и Националният музей на Лихтенщайн. Неговото изпълнение продължи 2 години, като финансирането се осъществи по програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Процесът по дигитализация ще продължи поетапно и през следващите 5 години. Дигитализираното съдържание може да бъде разгледано на двуезична онлайн платформа, съхраняваща данните, която може да видите ТУК.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: