Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Областният управител на Русе: Гордея се с това, което нашите читалища постигат
Автор: Екип Ruse24.bg 14:30 / 30.10.2023Коментари (0)769
© Областна администрация-Русе
Перспективите за развитието на читалищата в русенско и ролята на държавата в този процес обсъди областният управител Данаил Ковачев с представители на Съюза на Народните читалища днес, съобщиха от Областна дирекция-Русе. Срещата се проведе под патронажа на Ковачев, който посочи, че подобни инициативи често водят до нови идеи и възможности за разширяване на сътрудничеството между институциите.

"Гордея се с това, което нашите читалища постигат, безспорно доказателство и признание, за което са многобройните им награди от престижни фестивали и дейността им в рамките на общините. Освен че те дават възможност за развитие на творческите заложби на десетки поколения, те имат и още една много важна функция – да бъдат пазител на ценностите, които са ни съхранили като народ“, заяви областният управител.

"Независимо от повратностите на времето, през годините българското читалище се утвърди като истински духовен център, който възпитава в толерантност и патриотизъм. Неговата все по-отчетлива роля се изразява и в това, че то няма алтернатива в съхраняването и предаването на националните традиции в сферата на словото, музиката, танца и литературата“, допълни още областният управител.

Той бе категоричен, че в негово лице и в това на екипа му читалищните дейци винаги ще намерят съмишленици и приятели. Ковачев бе категоричен, че Областна администрация ще продължи да подпомага дейността на културните институции. Припомняме, че през последните няколко години Областната управа съвместно с читалищата в региона реализира редица инициативи, посветени на ролята на българската култура в европейския свят, превенцията на езика на омразата, както и такива, свързани с опазването на българските традиции.

По време на срещата Ковачев удостои с почетна грамота председателя на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов, който е и заслужил читалищен деец. Грамота получи и председателят на Областния съвет на организацията Мануела Симеонова. Отличието бе връчено и на двамата за цялостния им принос към развитието на читалищното дело в региона.

На срещата присъства и заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев. Той също изрази задоволство от срещата, а Ковачев посочи добрата координация и взаимодействие между двете институции.

В рамките на инициативата беше проведена и анкета, която да установи кои според читалищата дейности могат да отпаднат от техния обхват и какви нови могат да бъдат включени. Подобна анкета бе направена с цел подготовка обсъжданията на бъдещите промени в Закона за народните читалища.

Същевременно до 31 октомври е в ход инициативата "Читалищни дейци XX – XXI век“. Идеята е да бъде издадена антология, в която да се включат всички дейци на читалищното дело – председатели, секретари, художествени ръководители, преподаватели и активисти /до 5 души на читалище/. Всяко читалище номинира лицата и ги изпраща на съставителите до края на утрешния ден.

От края на 2017 г. българските читалища получиха международно признание за това, че успяват да останат живи обществени институции, в които националната култура се възпитава и предава през поколенията до наши дни с вписването им в регистъра на ЮНЕСКО. В срещата участваха читалищата, които са членове на Съюза на народните читалища. В русенско те са над 85.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
49-ото Народно събрание
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Бойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: