Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Операта получава милиони от държавата за ремонт
Автор: Екип Ruse24.bg 15:06 / 07.07.2010Коментари (0)628
© Ruse24.bg
Министерството на културата получи 57 млн. лева - безвъзмездна финансова помощ, по 17 европейски проекта. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Средствата са предоставени по Оперативна програма "Регионално развитие" на Европейския съюз.

Една част от парите се отпуска за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали, социално включване и равен достъп на групите в неравностойно положение. Средствата ще се използват и за ремонт, реконструкция, доставка на подходящо оборудване, одити за енергопотребление и мерки за енергийна ефективност. От отпуснатата финансова помощ са предвидени средства за обновяване на сгради на културни институции, които са държавна собственост в управление на Министерството на културата.

Сградите са: Драматичен театър "Адриана Будевска" в гр. Бургас, Национална галерия за чуждестранно изкуство в гр. София, Национален музей на българското изобразително изкуство (НХГ), Русенската опера (пл. "Света Троица" 7), Драматичен театър "Стоян Бъчваров" в гр. Варна, Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" в гр. Пловдив, Професионална гимназия по полиграфия и фотография в гр. София, Оперно-филхармонично дружество в гр. Русе (ул. "Алеи Възраждане" 1), Национален политехнически музей в гр. София, Национално училище за музикално и сценично изкуство "Панчо Владигеров" в гр. Бургас, Драматично-куклен театър "Васил Друмев в гр. Шумен, Оперно-филхармоничното дружество в гр. Бургас, Сатиричен театър "Алеко Константинов" в гр. София, Концертен комплекс "България" в гр. София, както и Националният исторически музей.

Втора част от безвъзмездната финансова помощ е предназначена за подкрепа на паметници на културата (културни ценности) от категория национално и световно значение. Парите са за подкрепа съхраняването и опазването на националното и световно културно наследство, възстановяване, консервация, опазване, реставрация, експониране, оборудване, въвеждане на техники и програми за интерпретация и анимация и др., за подобряване на съпътстващата туристическа инфраструктура, необходима за нуждите на паметниците на културата. Финансирани са: църквата "Свети Георги" в с. Арбанаси край Велико Търново и Ески джамия - гр. Стара Загора.

Третата част от безвъзмездната финансова помощ се отпуска за организиране на събития с регионален и национален обхват и въздействие, допринасящи за развитието на устойчив културен туризъм. В тези събития се включват: международни фестивали; събития, свързани с инициативата "Европейска столица на културата"; етно фестивали; театрални фестивали; регионални градски фестивали; съвременни градски фестивали; кулинарни фестивали; фестивали "Средновековна България" и "Антична България"; песенни фестивали; фестивали, свързани с модерното изкуство; фестивали на музеите и историята; оперни фестивали; младежки фестивали; фестивали на водата; фестивали на занаятите, традициите и декоративните изкуства.


Още по темата: общо новини по темата: 4
02.03.2011 »
05.08.2010 »
24.02.2010 »
22.02.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: