Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Операторът на летище Русе внесе документи за сертифицирането му за граждански полети
Автор: Екип Ruse24.bg 18:41 / 08.12.2023Коментари (0)726
© Община Русе
"Еърпорт Русе“ ООД, което оперира от началото на тази година летище Русе, внесе документи в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) за издаване на удостоверение за експлоатационна годност на гражданско летище съгласно Закона за гражданското въздухоплаване. Това съобщиха от Община Русе.

Подаването на документите е част от Генералния план на дружеството и е в продължение на инвестиционните намерения на "Еърпорт Русе“ за развитие на летище Русе като гражданско летище, разширяване на възможностите и подобряване условията за извършване на авиационни услуги. Това ще даде възможност за излитане и кацане на самолети Airbus 320 и Boing 737, като е предвидено и изграждането на един или два хангара за техническо обслужване на самолетите.

През последните месеци бяха вложени значителни средства за модернизирането на летището. Изградена беше осветителната система на полосата за излитане и кацане, като летище Русе е първото в България с LED осветление със слънчеви батерии. Изградена беше и 9-километровата периметрова ограда, теренът е цялостно почистен, а сградата на пътническия терминал е обновена и съхранена. Монтирани са и два ветропоказателя, които отговарят на специални изисквания на Международната организация за гражданска авиация ICAO. Закупени са също стационарни и мобилни цистерни за гориво.

Припомняме, че в края на февруари т.г. след решение на Общински съвет-Русе, гласувано с почти пълно единодушие, Общината сключи договор с "Еърпорт Русе“ ООД. Дружеството е със собственици Антони Търницов - експерт в сферата на българското въздухоплаване, който има опит и от работата си по концесионния анализ на Летище Русе от 2017 г., и Христо Крушарски, чийто бизнес е свързан със системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ. С привличането на инвеститора общинският бюджет се освободи и от годишната поддръжка на летището. За календарната 2022 г. размерът й достигна 91 хил. лв., като за поддръжката до сключването на договора се грижеше общинското предприятие "Паркстрой".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: