Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
"Орфей" на Куклен театър - Русе ще бъде представен на международния фестивал "Пиеро"
Автор: Екип Ruse24.bg 11:17 / 26.09.2023Коментари (0)356
©
"Орфей“ на Куклен театър – Русе ще бъде представен на 13-тия международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро“, започнал в Стара Загора на 23-ти септември, съобщиха от Държавния куклен театър в Русе. Форумът е единственият в България, който е посветен изцяло на кукленото творчество за възрастни и тази година събира над 15 от най-добрите постановки от Европа и света.

Събитието предизвиква общото схващане, че кукления театър е изкуство само за деца. С по-богатия си набор от техники и изразни средства, този тип театър може да бъде напълно различно и неочаквано изживяване за зрителите, да разказва сериозни истории, да предизвиква емоции и коментира актуални теми. 

Фестивалът в Стара Загора продължава до 29 октомври и предлага на публиката разнообразие от жанрове, стилове и форми на кукленото творчество, в едно с множество съпътстващи събития. "Пиеро“ е фестивал с конкурсен характер и спектаклите в основната програма, сред които е и "Орфей“, ще бъдат оценявани от международно жури с председател д-р Ина Божидарова и членове Ката Чато (Унгария), Катарина Кокутар (Словения), Силва Бъчварова и Николай Иванов-ОМ.

"Орфей“ е постановка по мотиви от древногръцкия мит за Орфей и Евридика и едноименната барокова опера на Глук. Съчетава в себе си театър на движението, игра с маски, кукли и театрални знаци. Режисьора Тодор Вълов го посвещава на 260 години от създаването на прочутото музикално произведение.

Музиката е композирана специално от Пламен Мирчев – Мирона, а ролите се изпълняват майсторски от актьорите Васил Маринов, Димитър Пишев, Ивета Маринова, Любен Русенски, Мартин Пашов, Радинела Тотева, Светлина Станчева и Христина Стоянова. Спектакълът бе в надпреварата за Награда "ИКАР“ през месец март тази година в категория "Постижение в кукленото изкуство“ за сценографията на Наталия Гочева. "Орфей“ ще бъде представен на 28 октомври 2023 г. от 17:00 часа на сцената в Куклен театър – Стара Загора.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: