Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Орлова чука е втората по дължина пещера в България
Автор: Екип Ruse24.bg 12:39 / 29.04.2016Коментари (0)491
©
Архивна снимка
Над 6000 пещери са официално картирани в България. Въпреки това работа за пещерняците в България има, както и за целия китайски народ. Това разказва в кръга на шегата един от известните русенски пещерняци-Сашо Попов. Той и колегите му наскоро откриха новия сезон със сбор на Орлова чука.

Орлова чука е най-известната пещера в русенско, най-проучваната и отдавна позната като туристически обект. Тя е втората по дължина в България, но се оказва, че нищо не е окончателно. За да се стигне до сегашните 13 проучени километра са минали около 30 години. И проучванията продължават, разказа един от дългогодишните пещерняци и ръководител на клуб в ТД Приста Сашо Попов.

В момента в България са картирани около 6000 пещери. Броят на проучените обаче се увеличава с още 20-30 на година. Конкретно Поломието край Русе е рай за пещерняците в това отношение.

Сашо Попов разказва още, че тази година пещерняците в Русе ще отпразнуват 60 години от създаването на първия пещерен клуб в града. Виновникът е д-р Георги Икономов, който увлича след себе си много ентусиасти. Пролетния сбор на Орлова чука всъщност е продължение на една стара традиция. Преди години там се е провеждала 10-дневна осмомартенска експедиция в пещерата.

След сбора на Орлова чука пещерняците официално започнаха своите експедиции. Следващата подобна среща ще е на 24 май в Родопите, в местността Марциганица. Освен проучвания обаче, ентусиастите ще включат в работата си и почистване на пещерата Топчика. За нас е важно да пазим природата чиста и на това учим и младите пещерняци, допълни Сашо Попов.

Източник: Дарик







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: