Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Осъдиха дъщерята на Eлиас Канети да плати 1062 лева такса за имоти в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 17:35 / 03.05.2017Коментари (0)1410
© Монитор
Дъщерята на родения в Русе нобелов лауреат Елиас Канети - Йохана, е осъдена да заплати 1062 лева такса смет за части от два имота на фамилията в града. Според решението на Русенския районен съд живеещата в Швейцария наследничка дължи сумата на семейство Светослав и Галина Ангелови, които всъщност са платили парите, но предявяват претенции да им бъдат възстановени.

Казусът със собствеността, таксите и данъците на двата имота на фамилия Канети в Русе е доста сложен и заплетен. Става въпрос за сградите на ул. "Славянска" 12 и на ул. "Гурко"13, първата от които е паметник на културата от местно значение, а втората - от национално значение. Освен държавата идеални части от тях притежава и Йохана Канети. 

Незнайно как е била убедена, но през 2010 г. съгласно договор за замяна на недвижими имоти тя прехвърля 4/20 идеални части от сградата на "Славянска" и 2/20 - от имота на "Гурко" на Ангелови и получава срещу това търговска площ в комплекс "Ялта" в Русе. Тогава дъщерята на световноизвестния писател е представлявана от русенския адвокат Иво Минков.

През май 2016 г. обаче Русенският районен съд постановява, че договорът за замяна е нищожен. Ангелови завеждат иск, в който твърдят, че от 2012 г. до 2016 г. са внесли в местната хазна 3999,88 лв. данък сгради и такса смет за прехвърлените части от двата имота и искат тези пари да им бъдат възстановени. С решението си от 2 май т.г., което не е окончателно и може да бъде обжалвано, съдът уважи този иск частично до сумата 1062 лв.

"Водихме две години дела да бъдат възстановени частите от имотите и тази заменка да се обяви за нищожна. По някаква случайност разбрахме за нея и веднага събрахме Управителния съвет на Международното дружество "Елиас Канети", консултирахме се, намерихме подходящия адвокат", коментира пред "Монитор" председателят на дружеството проф. Пенка Ангелова, която в момента е пълномощник на Йохана Канети. Ангелова каза, че ще се съветва с юрист относно последното решение на русенския съд. Според нея най-важното е тези дела да приключат и да тръгнат дейностите по създаването на Дом "Канети".

Международното дружество "Елиас Канети" стопанисва бившия търговски дом на дядото на нобелиста на ул. "Славянска" 12. В комплекса на ул. "Гурко" 13 се намира и родната къща на писателя, която в момента е частна собственост.


Източник: Агенция "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: