Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
От РИОСВ-Русе успокояват, че димът над Дунав няма да се отрази върху човешкото здраве
Автор: Екип Ruse24.bg 13:37 / 20.07.2022Коментари (0)734
©
Въглищата, които се запалиха на шлепове в река Дунав, дни наред вече замърсяват въздуха в Русе. Конвоят е спрял на аварийна стоянка в румънска акватория, а българските власти са влезли в преговори с румънските си колеги за обезопасяване на района в най-кратък срок.

Четири са били шлеповете в конвоя, като в два от тях тлеят въглища. Капитанът е знаел за запалването още преди две седмици, затова е взел решението да остане на транзитна стоянка. През това време не са предприети никакви действия за гасене или разтоварване на тлеещите въглища до вчера, когато разтревожени от дима и неприятната миризма русенци се организираха за протест. Тогава представителите на местните и държавните власти са влезли в контакт с румънските си колеги и са поискали от тях конвоят да бъде изтеглен на безопасно от града място.

Поредна сутрин русенци, живеещи в близост до реката, се събуждат от остра миризма и задушлив дим. "Миризмата беше много задушлива и лютяща на очите", каза жена, живееща в града.

Баржите, от които се разнася дим и миризма на тлеещи въглища, са сръбски. Натоварени били от румънското пристанище Констанца и пътували за Белград. Една от версиите е, че товарът се е запалил от високите температури. Втора седмица обаче корабособственикът не е организирал гасене и претоварване на въглищата. Българските институции нямали право на действия в румънска акватория, затова поискали от тамошните власти шлеповете да бъдат преместени на място, което ще е безопасно за гражданите на Русе.

"Знам от вчера това което е планирано - да се отнеме част от товара, което е и логично. След което да се залива с вода, пак да се отнема част от товара, за да не се стигне до потъване на баржите", заяви кметът на Русе Пенчо Милков.

Снощи русенци се събраха на протест срещу поредното обгазяване на града. Станциите за мониторинг на въздуха са отчели пикови стойности на фините прахови частици, но експерти казват, че засега няма опасност за здравето на хората в Русе

"Този пик няма да се отрази върху човешкото здраве", заяви Цонка Христова-директор РИОСВ-Русе.

Но има опасност, ако шлеповете потънат, да се стигне до екокатастрофа

"Разбира се, че има опасност. Дунав е много плитък, екокатастрофа чак в такъв голям аспект, както сме виждали, едва ли ще стане, но все пак при тези ниски води не знаем как реката ще реагира", добави тя.

Днес се очаква пристигането на плаващ кран, с който да започне претоварването на въглищата на други шлепове.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: