Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Отчитат с ежемесечни доклади напредъка по деинституционализацията в област Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 16:56 / 30.03.2012Коментари (0)571
©
Ежемесечно да се изготвят доклади за напредъка по деинституционализацията. Това е едно от взетите решения на провелата се днес в Зала 1 на областната администрация работна среща за координиране на действията по изпълнението на проекти, към извеждането на деца от социалните домове. Тя беше водена от зам.-областния управител Веско Маринов и беше свикана във връзка с писмо от социалния министър Тотю Младенов. В него, министърът акцентира върху основните приоритети на правителството в областта на подкрепата на децата и семействата. На срещата присъстваха представители на дирекциите за социално подпомагане от осемте общини в областта, на РИО, на РЗИ, на Ресурсен център и др.

Директорът на Регионална дирекция за социално подпомагане Татяна Дончева представи на кратко проектите, по които се работи в област Русе. Това са: 

- Проект "Детство за всички" - изпълнява се по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси";
- Проект "И аз имам семейство" - изпълнява се по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси";
- Проект за социално включване - изпълнява се със заемни средства от Световна банка.
Бенефицианти по трите проекта са общините. Техни представители отчетоха, че изпълнението на дейностите по проектите върви в срок. 

От презентацията на г-жа Дончева, в която беше представен и плана за действие за изпълнение на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" стана ясно, че основните предизвикателства, пред които е изправена реализацията му са:

- обезпечаване на доброто, ефективно и координирано управление на проектите и вземането на решения, с цел това да бъдат най-адекватните и правилни решения по отношение конкретните детски съдби;
- осигуряването на отлична координация на дейностите и ефективни форми на комуникация между екипите на всички проекти от Плана за действие на национално ниво (включително координация на инфраструктурните инвестиции с инвестициите в човешките ресурси), както и осигуряване на добра координация на действията в различни населени места, където се работи с различни структури и власти;

В някои от случаите законодателните промени следват пряко апробираните промени в проектите (новите услуги по проекта за домовете за децата с увреждания) или в определени случаи вървят успоредно или предхождат тези промени (уредбата на приемната грижа), но за да могат да влязат в сила и за да произведат желания ефект се изисква по-дълъг период от време поради сложността на консултативния процес и законодателната техника. 

За някои от предвидените дейности в Плана за действие са заложени много кратки срокове, а промените изискват подготовка на идейни концепции за реформа в конкретната секторна политика (напр. младежко правосъдие, включващо образование и пр.), ясен и конкретен план за действие, реализиране на проекти, които да обезпечат реформите

В края на работната среща бяха взети следните решения: 

1. Да се планират и изпълнят мерки за съвместни дейности по деинституционализация между дирекциите за социално подпомагане и общините, в т. ч. организиране на мултидисциплинарни екипи.
2. Ежемесечно да се изготвят доклади за напредъка по деинституционализация.
3. Регионалната дирекция за социално подпомагане да предостави информация на сдружение "Еквилибриум" за броя и профила на децата, оценени да ползват услугата "приемна грижа".
4. Екипите по приемна грижа да вземат участие в обученията на кандидатите за приемни семейства, организирани от сдружение "Еквилибриум".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: