Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Откриха паметник на Васил Левски в Русе
Автор: Силвия Станева 12:25 / 12.09.2020Коментари (0)920
"За мен е изключителна чест и щастие да бъде днес заедно с всички вас тук! Привилегия е да бъдем първите, които ще отдадат почит на Апостола на свободата пред неговия паметник в Русе, както и да бъдем първите хора, които ще си спомнят неговите завети пред лика му! Искам да благодаря на всеки един от Вас, помогнал с пари, труд, логистика и морална подкрепа! Всеки един от Вас има огромната заслуга днес да имаме този прекрасен паметник! Искам да благодаря и на съдбата, че съм приятел с повечето от Вас – достойни българи и русенци, но трябва да бъде отбелязано и името на един човек – Искрен Веселинов – българин и родолюбец, който повече от 20 години не спря да следва мечтата си и не спря да се бори, за да можем русенци да се поздравим с този прекрасен монумент сега. Благодаря за възможността бъдещите поколения русенци, нашите наследници – да имат възможност точно тук пред паметника на Дякона да си спомнят за дедите ни, които са дали живота си за свободата на България, да си спомнят за миналото ни, защото народ, не помнещ и незнаещ миналото си няма и бъдеще! Честит празник! Да живее България!“, с тези думи областният управител Галин Григоров се обърна към присъстващите по време на провелата се вчера следобед в Парка на възрожденците тържествена церемония по откриването на паметника на Апостола на свободата – Васил Левски.

Припомняме, че паметникът е изработен по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра.

В чест на откриването на паметника на Левски беше строен почетен караул от Русенския гарнизон, като строят беше приет лично от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Служба за освещаване на монумента беше отслужена от Негово Преосвещенство Тихон, тивериополски титулярен епископ и викарий на патриарх Неофит Български, както и от свещеници от Русенската Света Митрополия.

Слова по време на церемонията бяха произнесени още от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, председателя на "Сдружение за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе“ и народен представител Искрен Веселинов, както и от кмета на града Пенчо Милков, а сред официалните гости също така бяха народният представител Георги Стоилов, председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, както и множество представители на държавната и местна власт.

Гостите на събитието имаха възможността да чуят и рецитал по стихотворението "Левски“ на Иван Вазов, изпълнен от водещите на церемонията Велислава Веселинова и Михаил Гавраилов, както и изпълнение на народни песни от етно група "4ЕТНО“. Бяха изпълнени и множество празнични маршове от Общинския духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: