Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Падаща мазилка и влага в пропадащите къщи на "Николаевска"
Автор: Екип Ruse24.bg 17:08 / 12.10.2009Коментари (0)1191
©
Среща на засегнатите от потъващите къщи на ул. "Николаевска", както и представителите на джамийското настоятелство с народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Даниела Миткова и Пламен Нунев, се проведе днес. Причината - проблемът със спукания водопровод, който заплашва живота на множество граждани в района и на всичко отгоре държи отцепен уличен участък от голяма важност за движението на МПС в края на бул. "Скобелев". Липсата на адекватен диалог между граждани и общинско ръководство пролича веднага. Кметът на община Русе Божидар Йотов уверява, че постоянно е бил там и е наясно със ситуацията. В същото време на пострадалите получават информация за това какво се случва по проблема им само от народните представители от 19-и МИР от ГЕРБ.

Нунев съобщи, че проектът за укрепване и ремонт на къщите и инфраструктурата до кръстовището е включен заедно с още 7 критични обекта в националната програма „Геозащита". Това ще позволи възможно най-бързото отпускане на исканите средства за аварийно укрепване в района на бул. „Скобелев" и улица „Александровска". Направено е предложение до Министерство на финансите за корекция на бюджета на МРРБ с близо 600 000 лева. През следващата седмица се чака решението на министъра на финансите. След това преписката ще се върне в МРРБ и ще бъдат отпуснати пари. Едва тогава ще може да започне работа.

Гражданите благодариха на народните представители за информацията, но посочиха, че ремонтът евентуално ще започне в зимния период. Представителят на своеобразния инициативен комитет Б. Балканджиева заяви, че не е наясно какво ще се ремонтира при тези обстоятелства. Тя настоя да се направят стъпки към осушаването на основите и самите сгради. По думите и в мазето на къщата, а вероятно и в тези на съседите има все още влага. Като експерт тя предположи, че освен дъждовната вода там влиза и такава от канализацията. За пример бяха дадени поредните пукнатини, зейнали в къщата и на 6 срещу седми октомври. Падащата мазилка държи в страх обитателите на къщите постоянно.
Още нямаме констативни протоколи за щетите, нанесени ни от спукването на водопровода, оплакаха се русенци пред депутатите.

В тази връзка на следващата сесия на Общински съвет Русе кметът на общината ще получи писмено питане и искане по темата от всички засегнати в района. Общинските съветници от ГЕРБ на свой ред ще изискат от кмета на общината да предприеме действия по съставяне на протоколите. За да получат обезщетение от застрахователите. ВиК - Русе им дали документ, в който е посочено, че на 5 март в района има спукан водопровод. Но какво е отражението върху къщите те не са казали. Хората живеят в постоянен страх, че при земетресение или през зимно - есенния сезон с постоянни валежи могат да загинат в сградите. Същите не са обявени за негодни за живеене въпреки огромните пукнатини, накланянето на някои от тях и пр.

В същото време гражданите обърнаха внимание, че вследствие на силния трафик по съседна улица до хотел „Кристал" вече е станала авария на водопровод и работници миналата седмица по спешност са отстранявали авария. Хора от старите къщи там на свой ред също се оплакаха от пропуквания заради пренасоченото движение на МПС.

Още по темата: общо новини по темата: 15
20.07.2010 »
11.12.2009 »
23.11.2009 »
18.09.2009 »
04.09.2009 »
29.08.2009 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: