Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Пенчо Милков по случай 9 май: Русе почита и двата празника 
Автор: Екип Ruse24.bg 13:23 / 09.05.2023Коментари (0)474
© РусеМедиа
Русенци се събраха пред Паметника на Альоша, за да отбележат Деня на победата над фашизма. По традиция много наследници на участници във Втората световна война бяха дошли със снимки на своите близки, за да се включат в т.нар. “Безсмъртен полк“.

На церемонията по полагане на венци и цветя присъстваха завеждащият консулския отдел на руското посолство в София Владимир Чертков, кметът Пенчо Милков и зам.-кметът Енчо Енчев, депутатът от "Възраждане“ Златан Златанов, председателят на Регионалния съвет "Приятели на Русия“ проф. Красимир Ениманев, предаде Русе Медиа.

"Отбелязваме този празник в сложни времена, но сме се събрали да отдадем почит на войниците и тружениците в тила и да им благодарим за свободата, която са ни подарили. България и Русия винаги са били заедно и така ще бъде“, каза в словото си Владимир Чертков.

Кметът Пенчо Милков сподели, че в трудната международна обстановка много хора се колебаят какво да направят на днешния 9 май.

“Аз нямам двоумение какво да направя и считам, че днес имаме двоен празник. Първо, това е Денят на победата – ден, който не трябва да забравяме никога, защото той сложи край на чудовищен конфликт с 61 милиона жертви, и да помним, че войната е най-големият ужас и не трябва да я допускаме. Трябва да помним и кой има основен принос за победата и да отдадем своята почит. Защото победата над фашизма е въз основа на милиони жертви от руския народ, които са дали живота си. Отделно днес е Ден на Европа и това обединение ние също трябва да го отбележим. Благодаря, че Русе почита двата празника“, каза кметът.

Слово за значението на 9 май и за недопускането на въвличането на България във война произнесе и проф. Ениманев. Паралелно с церемонията вървеше и подписка за провеждане на национален референдум за мир и суверенитет.

След поднасянето на венци и цветя шествието на "Безсмъртния полк“ потегли от Паметника на Альоша по ул. “Александровска“ до руските гробища, където да се направи опело. Гражданин с колело опита да попречи на шествието и да провокира участниците, но полицаите реагираха веднага и не позволиха да се стигне до напрежение.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: