Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Пламен Стоилов: Дунавското крайбрежие има ключова позиция в дневния ред на общината
Автор: Екип Ruse24.bg 14:43 / 17.10.2011Коментари (0)1245
©
- Г-н Стоилов, темата за крайбрежието на Русе е стара, но досега не сме видели реални стъпки, за да придобие то онзи европейски вид, желан от всички русенци и гости на града ни. Какво е място на този проблем във Вашата програма за управление на община Русе?

Темата за русенската крайбрежна зона действително е обект на говорене от много политици през отминалите 20 години, но за съжаление нищо не се случва. Добрите намерения остават само на хартия. От една страна, липсва финансиране, а от друга - архитектурните решения, предложени досега, не бяха обсъдени на сериозен форум с участието не само на български, а и на чужди специалисти, за да се избере най - доброто и да се търси пътя за неговото осъществяване.
В програмата за управление на община Русе, която подготвихме с екипа ми за периода 2011 - 2015 година, са предвидени две основни направления, в които ще развиваме Дунавското крайбрежие. Първото е участъкът, който се разпростира от Пасарелката под Професионалната гимназия по облекло и стига до Зимовника за кораби - той е с обхват около 1,5 км, като в него влиза и Пристанище Русе. Другото направление е поречието на реката в българския участък от базата на Русенския университет до крайбрежието на село Сандрово.

Община Русе ще реализира по Дунавската стратегия проекти, които целят превръщането на кея в актракцион за гражданите и посетителите на града ни, както и развитие на културно-исторически туризъм. Това ще се случи като се развие потенциала на средновековната крепост Сексагинта Приста и множеството паметници на културата от национално значение, намиращи се в региона.

Всъщност, първата крачка към пълноценното съвместно използване на потенциала на река Дунав по цялото и протежение вече е направена. Миналата седмица се проведе съвместно заседание на румънското и българското правителства. На него премиерите Емил Бок и Бойко Борисов постигнаха договореност за изготвянето на съвместен проект между двете страни за изграждане на шлюзове и водноелектрически централи по река Дунав в района на Силистра и Кълъраш. Това са проекти, за реализирането на които е необходима инвестиция от близо 800 млн. евро. Средствата ще се търсят по Дунавската стратегия. С изграждането на тези съоръжения, река Дунав ще стане плавателна целогодишно и в долното си течение, което ще утвърди Русе като стратегически интермодален транспортен център не само на България, но и на Югоизточна Европа.

- Кога смятате, че е възможно да започне промяната?

Обявяването на международен конкурс за проектиране трябва да стане още през следващата година. Освен това, в правомощията на кмета на Русе трябва да бъде прехвърлено управлението на терените. Иначе няма как да се привлекат инвестиции. Нямаме претенции към собствеността на кейовите стени. Тук може да се говори и за осъществяването на проект, който предвижда "изтеглянето" на кейовата стена напред в реката, под т.нар. "дълбок път". Това ще позволи разширяването на крайбрежната зона в този участък и ще я направи още по-атрактивна за отдих и развлечение.
Необходимо е да се формира работна група, която да започне да работи във всяко едно направление и да представи в определен срок конкретна визия за развитие на зоната.

- Имате ли виждания за промяна или включване на нови моменти във визията на зоната? Имаше идея да премахване на ж.п. линията...

Премахването на ж.п. линията няма да бъде прецедент за страната. В Поморие и в Бургас това вече се случи или в момента е в ход. Едно такова решение ще наложи пренасочване на движението на влаковете. Ще работим за удвояване на ж. п. линията в участъка на градската зона, за поставяне на шумозаглушителни панели и пасарелки за пешеходците. По разчетите, с които разполагаме в момента, това възлиза на около 80-100 млн. лева. За съжаление, тази идея няма да може да се реализира веднага, по обясними причини.

Нека се върнем на терените по поречието на Дунава в участъка край Община Русе. Очаквате ли законодателно решение относно собствеността на тези терени?

Един от съществуващите проблеми е решен. С изменението на Закона за горите, отпадна ограничението с 200-метровата зона. Сега предстои да бъдат направени промени в Закона за водите. Заливаемите зони трябва да се предоставят за разпореждане и управление на общините и те да разработват подробни устройствени планове. Само по този начин ще може да се извършват промени в инфраструктурата на въпросните зони. Общинската администрация чрез Националното сдружение на общините и Асоциацията на Дунавските общини ще търси нормативно уреждане на застрояването в крайбрежните зони. 

Всичко това трябва да направи крайбрежието на Русе привлекателно място за отдих на гражданите. Така е в големите градове на Европа по Дунава. Не само не трябва да се забраняват плажовете, а общината трябва да съдейства за тяхното облагородяване. За да се радват русенци и гостите на града на една неповторима природна даденост, която все още остава пренебрегната - река Дунав.

 

Още по темата: общо новини по темата: 165
15.10.2012 »
05.11.2011 »
02.11.2011 »
30.10.2011 »
30.10.2011 »
30.10.2011 »
предишна страница [ 1/28 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: