Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Подготвят преобразувания в средното и средното професионално образование в област Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 16:20 / 19.03.2012Коментари (0)663
© Ruse24.bg
Необходимо е извършването на преобразувания в областта на средното и средното професионално образование, които да доведат до икономически целесъобразни решения, по-високо качество на учебната работа и по-пълно задоволяване потребностите на бизнеса с изпълнителски кадри. Това решение беше взето по време на днешното смесено заседание на областните комисии по образование, младежки дейности и спорт и по заетост. То беше водено от областния управител Стефко Бурджиев. На него присъстваха и заместниците му Веско Маринов и Петър Даскалов. 

По време на заседанието началникът на РИО на МОМН Димитър Райнов представи доклад за състоянието на средното и средното професионално образование в област Русе. В него бяха направени следните изводи, че за подобряване качеството на средното и средното професионално образование в област Русе е целесъобразно: 

1. Да се разработи и приеме специална програма за финансиране на мерки за модернизиране на професионалното образование. Основни акценти в програмата да бъдат подобряване на материално-техническата база на професионалните училища, осигуряване на по-добри условия за практическо обучение и насърчаване на сътрудничеството с бизнеса.

2. Финансиращите органи да осигуряват приоритетно капиталови разходи не само за ремонт на покриви и топлопреносна мрежа на училищата, но и за ремонт на машини и съоръжения, с които са оборудвани учебните работилници.

3. Финансиращите органи да дават разрешение за изразходването на суми за стопански разходи, насочени към подобряване на условията на труд и ограничаване риска на работните места, за осигуряване изпълнението на санитарно-хигиенните изисквания. 

4. Да се популяризират "добрите практики" чрез провеждане на семинари с всички учители по теория и практика от професионалните гимназии и СОУ с ПП от област Русе по темите "Концепции и техники за развитие на професионалните умения на учителя" и "Организация на образователния процес по специалните предмети". По време на обученията да се провеждат анкети и тестове. Да се обсъждат различни казуси с практическа насоченост в сферата на професионалното образование и целящи повишаване на качеството на обучение по професионална подготовка. Дванадесет професионални гимназии (11 на територията на град Русе и 1 в гр. Две могили) са разработили сайтове с актуална информация за професиите и специалностите, включени в приема за учебната 2010/2011 година и за възможностите за реализация след завършване на обучението. На страниците се поместват разработки и на учители по професионална подготовка, които споделят своя добър педагогически опит. 

5. Професионалните гимназии в област Русе да поддържат тесни връзки с ръководствата на водещи държавни и частни фирми. Отличните партньорски взаимоотношения са създали условия за успешно сключване на договори и споразумения за провеждане на учебните практики в реални производствени условия. Като полезни се отчитат контактите на младите хора с бъдещите работодатели. По традиция фирмите и предприятията приемат изявените ученици на завършващия випуск на работа, което допълнително мотивира младите хора при усвояване на професионалните знания и умения. Провеждането на учебна и производствена практика в реална среда дава възможност на учениците да получат представа за спецификата на избраната от тях професия. Работодателите с готовност приемат учениците във фирмите и това помага за приспособяването на обучаваните към работната среда. Изявени ученици в професионалната подготовка получават стипендии от работодателите. 

6. Участие на професионалните гимназии в реализираните проекти и програми за:

- повишаване на професионалните компетенции на учителите, увеличаване интереса на учениците и приучаване към вземане на решения в конфликтни ситуации;
- чрез работата по проекти професионалните гимназии обогатяват и оборудват материалната си база;
- изграждане и поддържане на училищни традиции;
- развитие на творческите способности на подрастващите;
- засилване на интереса на учениците към образователно-възпитателния процес, което води до намаляване на броя на отпадналите от обучение в училищна възраст.

Докладът предизвика оживена дискусия по поставените проблеми. Според членове на двете комисии, през последните години е било толерирано създаването на мега-училища за сметка на други учебни заведения, които трудно покриват план-приема си. Беше изразено и становище, че предстоящото преобразуване на образователната мрежа в областта трябва да бъде съобразено както с пазара на труда, така и със заложеното в общинските и областната стратегии за развитие.
След близо двучасова дискусия беше взето решение за изграждането на Междуведомствена работна група, в която да бъдат включени представители на Областна админситрация - Русе, РИО на МОМН, Регионална дирекция "Служба по заетостта", Община Русе, синдикалните организации в сферата на образованието, бизнеса, неправителствения сектор, която да организира изпълнението на план - график за работа. Той предвижда: 

1. Изпращане на писмо с искане на становище относно промяна статута и финансирането на училищата, в т.ч. преобразуване от държавни в общински училища до:
1.1. Първостепенния разпоредител с бюджетни кредити (чл.12, ал.1 от ППЗНП)
1.2. Директорите на съответните професионални гимназии
1.3. РИО на МОМН - гр. Русе
Срок: 23.03.2012г.
2. Внасяне на докладна записка в Общински съвет - Русе с проект за решение, относно промяна статута и финансирането на професионалните гимназии с приложени всички необходими документи, в т.ч. становищата по т. 1.
Срок: 26.04.2012г.
3. Изпращане на становище в МОМН относно преобразуването на съответните професионалните гимназии от държавни в общински училища.
Срок: 30.03.2012г.
4. Изпращане на писмо до Министъра на образованието, младежта и науката с мотивирано предложение за промяна на статута на съответните професионални гимназии (чл.10, ал.6 от ППЗНП) с приложени всички необходими документи, в т.ч. решение на Общински съвет - Русе и становище на РИО на МОМН.
Срок: 29.05.2012г.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: