Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Пореден случай: Онкоболна жена от Русе чака с месеци решение на ТЕЛК 
Автор: Екип Ruse24.bg 17:46 / 22.06.2023Коментари (0)401
© БНТ
Хора със сериозни заболявания чакат да бъдат освидетелствани от ТЕЛК с месеци, а понякога и повече. Поредният случай е на онкоболна жена от Русе, съобщават от БНТ. 

Преди 6 години на Надежда Дюлгерова ѝ поставят диагноза "карцином на гърдата". Оттогава насам тя е претърпяла няколко операции, преминала е през химиотерапия, четири пъти се е явявала пред ТЕЛК. Последното решение го е чакала година и половина. Подала е документи през октомври 2021 година.

След пет месеца получава становище, което не я удовлетворява, обжалва го пред Националната експертна комисия и отново чака – още една година и един месец. През това време неколкократно се е опитвала да разбере какво става с документите ѝ, но без успех.

Надежда Дюлгерова: "Няма комуникация. С НЕЛК изобщо не можеш да се свържеш по телефона. Тук в ТЕЛК комисията ходих няколко пъти. Понякога попадах на добър човек, който влизаше в "моите обувки" и казваха: Имайте търпение. Друг път се случи, една госпожа да се обърне и да ми каже: Е, нали имате работа… И знаем много добре, че там, където се подават документите и там, където се вземат решенията, е може би 20 крачки. Решенията, когато се върнаха от София, им трябваха 14 дена, за да се придвижат от едната сграда до другата сграда. Задавам въпроса – Това нормално ли е?!"

От Регионалната здравна инспекция в Русе, на чието подчинение са териториалните експертни комисии, признават, че решенията излизат със закъснение. От години има проблем с намирането на медицински кадри, повечето от тях са пенсионери. И макар че отблизо 2 месеца заработи специализиран ТЕЛК за хора с онкологични заболявания в Русе, генерално решение на проблема няма.

"Има много законови пречки. Съставът на ТЕЛК-овете – много добре знаете, че те не са окомплектовани… В Русе разкрихме още един ТЕЛК, т.е. на територията на област Русе работят 3 ТЕЛК-а, което до някъде облекчава работата. Ние използваме всички ресурси, с които разполагат лечебните заведения на територията на град Русе, за да осъществим тази дейност, която ни е възложена от Министерството на здравеопазването", обясни д-р Александър Парашкевов – директор на РЗИ - Русе.

Но чакането с месеци продължава. Надежда Дюлгерова казва, че ако не има човек до себе си, на когото да

разчита, не знае как е щяла да оцелее. Останала и без работа - заради заболяването си е трябвало да смени професията и година и 7 месеца е ходила на интервюта.

Надежда Дюлгерова: "В момента, в който стигнем до това, че аз съм с ТЕЛК, интервюто приключва. Работодателите не желаят хора с ТЕЛК, което е проблем, законово е проблем. Хората с ТЕЛК се гледат като хора втора ръка… Ако не можеш да изпълняваш работата, която си изпълнявал преди това, нека държавата да се опита да те преквалифицира, да ти даде възможност, а не да те оставят вкъщи на произвола на съдбата."

Надежда обаче има надежда, че нещата все пак могат да се променят, ако се вземат решения в интерес на хората:

"Ако може малко по-бързо да се случват нещата, за да може човекът в тази ситуация да не е толкова ощетен – първо да е болен и отделно да очаква отношение от държавата."

След 2 години Надежда Дюлгерова отново ще се явява пред ТЕЛК. Иска ѝ се да вярва, че до тогава ситуацията ще е коренно променена.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Гергьовден 2024 г.
Великден 2024 г.
Европейски избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: