Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Повече от четвърт век Русе няма плаж край Дунав
Автор: Екип Ruse24.bg 15:05 / 04.08.2014Коментари (0)532
© Ruse24.bg
За разлика от Виена, Братислава, Будапеща и почти всички останали градове, в това число и българските, разположени край Дунав, повече от четвърт век Русе няма плаж край великата река.

По-възрастните с умиление си спомнят "баничките" на Кара капитан, закотвени на Конския плаж под сегашния х. "Рига", тези от средното поколение пък имат спомен от плаващия басейн, горе-долу на същото място. Затова за много от тях е неприятен фактът, че регламентиран и уреден плаж край реката - няма.

Според общинската администрация, Общината не може да поеме ангажимент да се направи плаж, защото това ще застраши живота на гражданите. Реката била твърде коварна, липсвал пясък, пък и дълбочината била много сериозна. Единственото подходящо място, това под х. "Приста", също станало опасно, поради нерегламентирано вадене на пясък.

Обяснения могат да се намерят за всичко. Едва ли някой обаче може да убеди русенци, че при добро желание, решение може да се намери. Няколко кабинки, подвижни тоалетни, душ и най-важното - спасител. Това са необходимите неща, за да може крайбрежната ивица да стане още по-привлекателна. Всичко това едва ли би струвало на общинската хазна повече от 50-ина хиляди лева на сезон. Такива средства в бюджета обаче няма. Не е имало и през последните 20-25 години. Защото къде къде по-лесно е да си "вържеш гащите" със заповед, надлежно изведена и огласена, да поставиш няколко забранителни табели, вместо да си имаш главоболия. Особено, ако не дай Боже, се стигне до някой неприятен инцидент.

И макар че плажуващи край реката - дал Господ, плаж естествено - няма... Не всеки може да си позволи 5-6 лв. дневно за басейн. За това, които не могат да си позволят почивка на море или поне разхлада в някой от частните басейни, плажуват край реката.

Въпреки мизерията, камарите пластмасови бутилки, стъклени шишета и прочие боклуци, покриващи това, за което хората от вътрешността на страната ни завиждат, "гордостта на Русе", дунавския кей. До сами табелите, забраняващи това. Още повече, че общинските служители избягват да ходят по кея. А и да забележат нарушител на кметската заповед, търсещ разхлада във водите на реката, предпочитат да се направят на разсеяни или да се обърнат на другата страна. Нали все пак са русенци...

Източник: Русе Нюз







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: