Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Правят първа копка на реконструкцията на централната градска част
Автор: Екип Ruse24.bg 08:55 / 05.11.2010Коментари (1)1849
© Ruse24.bg
Първа копка за реализацията на проекта "Реконструкция, рехабилитация и модернизация на градска зона за отдих - Централна градска градина" ще бъде направена днес от 11.00 часа пред сградата на Община Русе. Поканени са представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, народни представители, областният управител на Област Русе, председателят на Общински съвет-Русе, общински съветници.

Изпълнител на обекта е "Консорциум Русе", в който влизат три фирми - "Адис Калинов" ООД, "Интис" ООД и "Стройствет" ООД. Отговорникът, излъчен от консорциума, който ще управлява целия процес на реконструкция е инж. Ламби Николов.
Проектантите на обекта са: арх. Венелина Бучуковска, част "Архитектура"; инж. Стойчо Недев - част "ВиК"; инж. Красимирова - част "Ел."; инж. Явор Николов - част "Геодезия"; ландшафтен инж.Марин Койнов - част "Озеленяване".

Строителният контрол ще се извършва от Консорциум "Маклер - 96 - Линк". Крайният срок за приключване на реконструкцията на площада е 20 октомври 2011 година.
Центърът на град Русе е групов паметник на културата и всички дейности, свързани с него са преминали за одобрение от Националния институт за опазване недвижимото културно наследство на България.

Реалните строителни работи ще започнат от 8 ноември 2010 година, независимо от метеорологичните условия, тъй като според изпълнителя в началото ще се започне с дейности, при които наличието на дъжд или ниски температури не е от значение. Предвижда се едновременно на три участъка да се започне работа - пред х-л "Дунав Плаза", около Паметника на Свободата и площада пред Община Русе. Паветата и гранитните плочи от настоящата настилка в централната част ще бъдат съхранявани в общинско предприятие "Комунални дейности", тъй като голяма част от тях ще могат да се използват за други цели.

Проектът "Реконструкция, рехабилитация и модернизация на градска зона за отдих - централна градска градина", се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България" по схема за безвъзмездна помощ BG161PO001/1.4-02/2008 "Подкрепа за подобряване на градската среда" по оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 213 Приоритетна ос 1 - Устойчиво и интегрирано градско развитие, Операция 1.4 - Подобряване на физическата среда и превенция на риска. Общата стойност на проекта е 10 147 032, 30 лв., от които безвъзмездна финансова помощ от ОП "Регионално развитие" в размер на 9 293 059,50 лв. или 91,58% и собствен принос на Община Русе - 853 972,80 лв. или 8,42%.

Проектът предвижда подмяна на остарелите, неудобни и разрушени настилки и бордюри с висококачествени и дълготрайни такива, като вида и качеството на настилките е съобразен със съвременните технологични решения за осигуряване на достъпна среда. Проектното решение за рехабилитация на централната градска част запазва съществуващата композиция от пешеходни и зелени площи, отразява традиционните посоки на движение и акцентиращи подходите към значимите общоградски обекти като Общината, операта, театъра, съдебната палата и пощата. В максимална степен е запазено и цветовото решение на настилките. Силно увредените бели каменни плочи и червени павета изцяло се заменят с бели (светли) гранитни плочи - и риолитни плочи, поставени върху бетонова основа с дебелина 20 см.

Съществуващите фонтани се нуждаят от основен ремонт както на водопроводната и канализационната инсталация, така и на архитектурното им оформяне. Нов момент при оформянето на пространството пред операта е предлаганият "сух" фонтан на мястото на демонтирания паметник на Георги Димитров. Това ще бъде първият в България "сух" фонтан. Оформянето на фонтана без наличие на водно огледало (вана) дава възможност за директно преминаване към сградата на операта, независимо дали работи или не.

Дървесната растителност в градината е на средна възраст над 60 години. Проектното предложение включва: подобряване на общата композиция на растителността - балансиране на обемите, олекотяване на пренатоварените пространства за постигане на по-добро визуално въздействие и естетика, внасяне на повече колорит чрез подбора на видовия състав, техники на поддържане в определени форми и обеми при храстовите видове; запазване на традициите и тяхното развитие в по-съвременен вариант. Ще се подчертае геометричния характер на градината и ще се открият по-добри гледки.

Към момента в централна градска градина на гр. Русе има изградено парково осветление, което се осъществява предимно с паркови осветителни тела. В настоящия проект се предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващото парково и ефектно осветление на централната градска градина на гр.Русе. То ще се реализира в демонтаж и подмяна на съществуващи стълбчета за парково осветление, подмяна на осветителни тела, подмяна на разпределителни касети за улично осветление, подмяна на кабелни мрежи и изграждане на нови. Предвижда се и монтиране на осветителни тела и осветителни системи за ефектно осветление на централната градска градина.
Ще бъдат изградени мрежи за видео наблюдение на централна градска градина. Основната цел на предложеното решение е видео наблюдение на територията с цел опазване на парковото обзавеждане и наблюдение за посегателства върху паметниците на културата, разположени в централната градска градина.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на stankaastrars
премахни филтъра

0
 
 
Гранитните плочи къде ще отидат ? Някой "бизнесмен" пак ще ги задигне .
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Издирват Пепи Еврото
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: