Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Председателските съвети на Общинския съвет остават закрити за граждани
Автор: Екип Ruse24.bg 10:26 / 18.06.2010Коментари (0)706
© Ruse24.bg
Русенци и медии няма да могат да присъстват на председателските съвети на местния парламент, въпреки желанието на част от общинските съветници за публичност на тези заседания. Това беше решено на вчерашната сесия. В началото на дебата председателят Васил Пенчев потвърди, че предложението, внесено от група десни съветници, е отхвърлено от повечето комисии. Причината е, че председателският съвет е неформален консултативен орган.

Това предизвика политически дебат. Според Искрен Веселинов от ВМРО, председателският съвет е официален орган, който съществува в правилника. Колегите му Стефан Бучаков и Теодора Константинова от РЕД пък заявиха, че с това предложени искат прозрачност в работата на съвета. Свилен Иванов от ГЕРБ обаче ги контрира, че областният управител ще върне решението, тъй като не е законно. Цвети Русинов от "Професионалисти за просперитет на Русе" пък прогнозира, че след дебатите идеята ще бъде отхвърлена.

Така се случи и на практика. Все пак медиите са били канени на заседанието на председателите - един път. С това си решение съветниците не ограничават възможността това отново да се случи, но по преценка на председателя Васил Пенчев.

Дебати имаше и за парите за спорт. Оказа се, че сумите вече са приведени на двата приоритетни клуба - футболният "Дунав" и женският баскетболен отбор. Предложението на Момчил Кастерлиев от РЕД, кметът да изиска финансов отчет за какво са отишли сумите, не срещна подкрепа сред колегите му. Все пак общинският съветник от ГЕРБ Николай Падалски, който е и изпълнителен директор на женският баскетболен клуб "Дунав", заяви, че макар и представителният отбор да се разпадне заради липсата на спонсори, парите, отпуснати от общината, се харчат за детските отбори, а техните титли също не са малко.

Въпреки разгорещените дебати, днешната сесия беше доста по-кратка от обичайното, заради малкото точки в дневния ред. А преди обяд съветниците бяха принудени да останат за известно време на тъмно. Токът в залата спира три пъти, което прекъсваше работата на системата за електронно гласуване.

Източник: БНТ - Север






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: