Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Председателят на Общинския съвет на Русе предлага драстично увеличение на глобите за вдигане на шум
Автор: Екип Ruse24.bg 15:46 / 30.05.2023Коментари (0)463
©
Председателят на Общинския съвет на Русе, Иво Пазарджиев, предлага значителни промени в Наредба №4, свързана с глобите за шум, които нарушават спокойствието на жителите в жилищни сгради. В момента тези глоби са твърде ниски, затова Пазарджиев предлага драстично увеличение.

Според Наредба №4, глобите за такива нарушения са в диапазона от 20 до 100 лева, като тези суми не са актуализирани през последните десетилетия и в момента са несъразмерни. Тази ниска санкция не осигурява необходимия възпитателен ефект, който трябва да се оказва върху нарушителите. Това ниско ниво на глобите допринася за неправомерно натоварване на органите, отговарящи за процеса на налагане и събиране на глобите. Поради това е необходимо значително увеличение на големината на глобите, каза Иво Пазарджиев.

Според анализ, извършен от Социалните услуги Координационен център, през периода 2019-2023 г., са били издадени общо 249 наказателни постановления на основание чл. 2 и чл. 3 от Наредба №4. Събраната сума от тези глоби е общо 3060 лева. Броят на издадените наказателни постановления указва на ниска ефективност на санкционния процес.

С настоящия проект се предлага въвеждането на имуществени санкции и за юридически лица, което в момента не е предвидено. Също така, ще се уреждат въпросите за "повторност" и "системност" на нарушенията, защото в настоящата нормативна уредба те не са определени.

Законът за местното самоуправление и местната администрация предвижда, че общинските съвети сами определят размера на глобите при нарушение на наредбите, които те приемат. За физически лица глобите могат да достигнат до 5000 лева, а за еднолични търговци и юридически лица - до 50 000 лева.

За нарушения на чл. 2 от Наредба №4 се предлага фиксирана глоба от 300 лева за физически лица и 1000 лева за еднолични търговци и юридически лица. За повторно нарушение се предвижда глоба от 500 лева за физически лица и 1300 лева за еднолични търговци и юридически лица. При системни нарушения на чл. 2, глобата ще бъде удвоена спрямо размера за повторно нарушение.

За нарушения на чл. 3 от Наредба №4 Пазарджиев предлага глоба от 300 лева за нарушители, живеещи в жилищни сгради, и имуществена санкция от 1000 лева за еднолични търговци и юридически лица. При повторно нарушение глобата би била 500 лева за физически лица и 1300 лева за еднолични търговци и юридически лица. При системни нарушения на чл. 3, глобите ще бъдат удвоени спрямо размера за повторно нарушение.

Очаква се проектът на Наредба да защити правата и интересите на гражданите и посетителите на Община Русе, като осигури актуализирана нормативна уредба.

Проектът е публикуван на уебсайта на Общинския съвет за предложения и мнения за срок от 30 дни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: