Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Представиха филма "Разкази от Кербала" в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 17:45 / 11.04.2024Коментари (0)634
©
С филма "Разкази от Кербала" днес в Русе бе почетена паметта на петимата загинали български военнослужещи в терористичния атентат срещу база "Индия“ в Кербала, Ирак.

Сценарист и режисьор на лентата, която разказва за събитията отпреди малко повече от 20 години, е журналистът Николай Чадаров, а оператор е Петър Георгиев. Филмът беше прожектиран във Военния клуб в града в присъствието на редица военнослужещи и представители на държавната и местната власт.

Сред тях беше и заместник областният управител Георги Георгиев, който благодари на Николай Чадаров и Петър Георгиев за това, че са създали филм, с който само можем да се гордеем, тъй като чрез него имената на петимата загинали българи в терористичната атака в база "Индия“ остават завинаги в нашата памет, а техният пример е действително достоен за себеотрицание и родолюбие.

"Нека днес отново изразим нашата признателност към тях затова, че успяха да съберат истината за случилото се и да разкажат за смелостта на българските войници. Така те продължават бойната слава на България и в 21 век и показват, че армията ни е сред пазителите на международната сигурност", допълни Георгиев.

Заместник областният управител също така отбеляза, че принадлежността ни в НАТО е пример за международната солидарност срещу диктаторите, която е особено актуална и днес.

Филмът представя множество спомени за мисията на контингента и за дена на антената от 18 събеседници, като всеки от тях е с различен поглед към събитията. Спомените си споделят не само военнослужещи, които са били част от първата ни мисия в Ирак, но също така и близки на част от жертвите, както и политически лица от близкото минало, свързани с Българската армия.

Лентата представя хронологията на събитията от началото на американската военна операция в Ирак, решението за изпращане на български контингент в мироопазващата мисия, придвижването на българския пехотен батальон и техниката до Кербала, както и основните мисии и задачи на контингента ни там. Документалният филм е не само фактологичен разказ за събитията, но докосва с чисто човешки разкази, които придават специфичен облик на историята.

Авторът на филма споделя, че е важно да помним обстоятелствата около атентата в Кербала, защото от една страна е важно да извлечем необходимите поуки и изводи от допуснатите слабости, а от друга трябва да изтъкнем примера на войнска доблест и храброст на българските бойци по

време на атентата. "Няма да е пресилено, ако определим тези хора като съвременни герои, защото героизмът предполага в кризисна ситуация да действаш и да не отстъпваш пред заплахата, дори пред лицето на смъртта. Помним своите герои, а това е блестящ пример за сегашните и бъдещите военнослужещи от Българската армия“, каза началникът на Военното окръжие в Русе полковник Васил Петров.

"Още преди 20 години, когато бях прохождащ журналист, това събитие ме потресе по своята същност и драматизъм. Това беше удар за нашето общество, нещо, което не ни се беше случвало и не бяхме свикнали да виждаме“, каза Николай Чадаров и посочи, че темата оттогава се е загнездила в сърцето му.

"Исках да направя нещо в памет на тези момчета, които оставиха живота си там. Едно е от нюзрума да следиш събитията, съвсем друго е да разговаряш с хората, които са участвали и преживели подобно нещо, да усетиш мъката на роднините, това, което са изпитали участниците“, допълни още той и посочи, че колкото е драматично, толкова е и героично събитието, да извадя драматичната част.

"Имате повод за гордост, че във Вашия град, сред Вашата общност, е израснал и е възпитан един достоен човек като Антон Петров – едновременно храбър и ревностен родолюбец. Такива герои са ни необходими и днес и дълбоко вярвам, че той не е някакво изключение. И сега в Българската армия служат хора, които изповядват същите нравствени идеали“, категоричен бе Чадаров.

На представянето на филма, който е с продължителност около час, присъстваха още заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев, директорът на Регионалната здравна инспекция доц. д.м. Александър Парашкевов, който е бил сред лекарите на контингента ни, както и майката на офицерски кандидат Антон Петров – Иванка Петрова, а също и участници в мисията. Доцент Парашкевов сподели, че си спомня по часове и минути времето, което е прекарал там и това са едни от най-тежките му моменти. Той е сред медиците, които участват пряко в спасяването на родните рейнджъри.

От своя страна заместник-кметът Енчо Енчев посочи, че всички ние трябва да помним и предаваме героизма на пожертвалите живота си момчета. "Наистина историята на нашето момче, което ние цял живот ще помним и предаваме, е трагична, но осяна с героизъм. Никога няма да забравя писмото, което той собственоръчно е написал до своите близки, разсъждавайки там в една изключително трудна обстановка относно патриотизма“, каза той. Иванка Петрова каза, че филмът е много силен и благодари на автора. "Макар и много тежко за гледане, всичко е много искрено“, каза тя.

Инициативата е на Министерството на отбраната и се реализира посредством Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело“. На събитието ще присъстват и представители на ръководството на Областната администрация.

При атентата в Кербала биват ранени десетки военнослужещи, а живота си губят майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров. България участва в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от август 2003 г. до декември 2008 г. За този период Българската армия губи 13 военнослужещи.

Във фоайето на Военния клуб беше представена книгата "Паметта на сърцето“, посветена на Антон Петров. Нейни автори са Нели Станчева и Татяна Живкова. Дошлите да видят филма можеха да разгледат и изложба, посветена на войнската чест на Антон Петров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: