Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Представят оценката за ефективността на пощенския електромобил
Автор: Екип Ruse24.bg 09:18 / 12.05.2010Коментари (0)908
©
Бивши и настоящи студенти от
РУ "Ангел Кънчев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Заключителна национална среща по европейския проект "GREEN POST - Алтернативни екологични пощенски автомобили" ще се проведе утре в Русенския университет. Резултатите от работата на партньорите от Италия, Белгия, Унгария, и България ще представи в обобщен доклад координаторът на българския изследователски екип доц. д-р Велизара Пенчева. Централно място в отчета заемат оценките на енергийната ефективност, влиянието върху околната среда и пригодността за работа на прототипа "Free Duck" (Волно Пате), който у нас беше тестван в пощенската мрежа на Русе и София.

Най-силен екологичен ефект е отчетен в г. Перуджа, където са въведени в пробна експлоатация 57 електро- и хибридни автомобила. При общ пробег 60976 км спестеното количество емисии на въглероден двуокис е 8659 кг. Още 80 автомобила се използват в пощенската мрежа на други италиански градове.

Общият пробег за тестовия период в Русе е 1675 км, при който спестените емисии са 226 кг. Със създания от катедра „Транспорт" алтернативен източник „Мини система за зареждане на електромобили със слънчева енергия" обаче емисиите на въглероден двуокис практически са нулеви.

Пригодността на „Волното Пате" за работа е проучена сред пощальони в 4-те държави, работили с прототипа. Средната оценка по 4-степенна скала, отчитаща 12 показателя, е 2.39. Най-критично е мнението за пригодност на колата при зимни условия, стабилността й на мокър/хлъзгав път и липсата на климатична инсталация за високите температури през лятото. Сериозни критики търпят и неудобните врати на автомобила. Най-високо са оценени удобното управление, маневреността и лесното паркиране. От гледна точка на маркетинговите критерии за въвеждане на нов продукт общата оценка е добра, защото тя е в границите на 2 до 3% от пазара на потребителите (т.нар. категория „иноватори", които първи усвояват нововъведенията).

Заключителни национални срещи по проекта се провеждат в периода май-юни тази година и в останалите страни-партньори, които вече разполагат с обобщения доклад. Финансираният по европейската програма „Зелена енергия" проект има за цел да въведе в европейската система на градските пощенски услуги екологично съобразни превозни средства, които да намалят чувствително вредните емисии във въздуха. Прототипът е произведен в ДУКАТИ ЕНЕРДЖИ.


Още по темата: общо новини по темата: 5
12.03.2009 »
05.03.2009 »
11.11.2008 »
11.11.2008 »
07.10.2008 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: