Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Предупреждават русенци към по-добра потребителска култура
Автор: Екип Ruse24.bg 14:27 / 26.10.2010Коментари (0)339
© Ruse24.bg
По повод зачестилите жалби на граждани, съкооператори, а дори и от живущите в цели жилищни блокове за измами и ощетяване при извършване на редица дейности, като ремонт на покриви, монтаж и демонтаж на дограми, фаянсови, ВиК и други услуги, общинският отдел "Защита на потребителите" извърши тематични проверки през месец октомври. Това съобщи Красимир Борисов, експерт в отдела.

Направени са следните констатации:

На русенския пазар е пълно с фирми и физически лица от сивия сектор. Почти 90% от услугите за граждани се извършват без сключване на договори и документи за съответния вид услуга. Това е проблем, който лишава потребителите от всякаква възможност за рекламация, последващо гаранционно обслужване и не на последно място ограничава до минимум вероятността потребителите да защитят своите права по законов начин, алармира Борисов.

В много от случаите проблемите прерастват в измами, които не са в компетенцията и възможностите на общинските органи.
Общинският отдел "Защита на потребителите" направи няколко срещи с браншовата асоциация "Дограма", за да се изясни, защо точно в техния сектор са най-честите проблеми и жалби. Като извод се наложи констатацията, че въпреки добрата организация и контрол в асоциацията, фирмите членуващи в нея също са ощетени от самозвани производители и измамници.

Проверени са дори и складове за PVC и алуминиеви профили, където се предлагат готови изделия/модули. В складовете се приемат поръчки за изработка на дограма /без осигурен монтаж от продавача/дистрибутори/, с които в качеството им на възложители се сключват договори за изработка.
Според законовите разпоредби всяка фирма трябва да притежават сертификат за въведена система за управление и контрол на продукцията, съгласно ISO 9001 и декларации за съответствие на продуктите със съществените изисквания към тях /свидетелства за изпитания и указания за производство/, както и маркировка на продуктите, относно производството им и пускането на пазара.

Общинските служители са посетили няколко големи фирми в Русе. Констатирали са продажби, извършващи се от несертифицирани фирми и отделни граждани. Установена е липсва на уведомление в информационния масив на Община Русе за извършваната търговска дейност в обектите, съгласно изискванията на Наредба №5 на Общински съвет - гр.Русе, за което са дадени задължителни предписания за отстраняване на нарушенията.

Представени са гаранционни карти и гаранционни условия за профилите, механизмите и стъклопакета, които съдържат задължителните реквизити по ЗЗП, но в някои от тях липсва задължителната информация по чл.120 от ЗЗП, за което също са дадени предписания.

Купувачът може да получи безплатна информация за цената, описание на услугата и технически характеристики на продуктите, стъклопакета и обкова чрез писмена оферта. На потребителите се предоставя информация относно съществените характеристики, производител/вносител на материалите, влагина в производството, технологични изисквания и други качествени параметри, комплектовка и поддържане.

Тези констатации са направени само при членовете на браншовата организация, където има създаден ред и контрол. Повечето фирми и физически лица, извършващи подобен род услуги - фаянсаджии, бояджии, монтажници и други се представят свободно на пазара и към общинските служители ежедневно се обръщат измамени потребители.
От отдел "Защита на потребителите" умоляват гражданите задължително да сключват договори, да изискват документи, да имат по-добра потребителска култура, за да могат да бъдат своевременно и адекватно защитавани.

Освен жалби служителите на отдел "Защита на потребителите" получават и много благодарствени писма. Вчера бе получено писмо от русенка, в което се казва:

"Приемете моята благодарност от дейността ви, която беше адекватна, бърза и ефикасна за моя проблем. Желая ви здраве и успехи". Жената е закупила фаянсови плочки, които се оказали дефектни. Фирмата, от която са били закупени, след намесата на общинските служители, е подменила фаянсовите изделия с нови.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: