Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Приключи традиционният русенски поход, посветен на подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
Автор: Екип Ruse24.bg 12:04 / 17.07.2023Коментари (0)499
Приключи традиционният поход, посветен на подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. В инициативата, която се провежда за девети път и е под патронажа на областния управител Анатоли Станев, тази година се включиха рекорден брой участници. Близо 400 патриоти и ентусиасти участваха в различните етапи от похода. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация Русе.

По-голямата част от тях присъстваха на историческите беседи и възстановки. Припомняме, че всяка година походът започва с отдаване на почит пред паметника на брега на Дунав, който е издигнат край село Новград, община Ценово. Той е на мястото, където през 1868 г. четата е стъпила на българския бряг. След това участниците в похода преминаха по бойния път на четниците край Хаджидимитрово, Караисен, Вишовград и Канлъдере. Тридневният поход, който започна в петък, приключи под връх Бузлуджа с възстановка на последното сражение на четата.

Тази година специално внимание бе отделено на живота и делото на двама от участниците в четата – Димитър Момчилов и Атанас Боздуганов. Професор Антоанета Момчилова от Русенския университет "Ангел Кънчев“, която е правнучка на Димитър Момчилов, разказа малко познати исторически факти. Димитър Момчилов е един от 4-мата русенци, които са били заловени живи при битка във великотърновско и са доведени в Русчук, където били обесени заедно ранения войвода Стефан Караджа.

По време на похода се проведоха и рецитали. Сред тях бе и стихотворение на Иван Кънчев и Лилия Георгиева, която е експерт в Областна администрация – Русе.

Традиционно инициативата се организира от Областната управа в Русе с подкрепата на Сдружението на областните управители на Русе, Община Ценово, както и туристическите дружества в региона. Участниците в похода получиха грамоти от заместник областния управител Детелина Ачева.

През лятото на 1868 г. войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа застават начело на чета от близо 130 човека. Предварителният план предвижда след прехвърлянето на българска земя да бъде обявено въстание и четата да послужи за катализатор на всеобщо освободително движение.

След като приключва предварителната подготовка, четниците се събират в румънското село Петрушан, прехвърлят се на малък остров на река Дунав и оттам на 18 юли със закрита гемия достигат до българския бряг. Мястото на преминаването е западно от устието на река Янтра при "Бостанската кория“, в близост до местността "Янково гърло“. Тогава околният терен е представлявал блатиста низина, обрасла с тръстика, която на юг се слива с долината на река Студена. Тъй като още при дебаркирането са забелязани от турците, войводите провеждат военен съвет, на който е решено да не се обявява въстание, а да се прекъсне телеграфа между Русе и Свищов, и възможно най-бързо да се достигне Балкана.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: