Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Приключи трудният ремонт на храма "Св.Петка" в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 13:46 / 03.04.2023Коментари (0)340
©
"Господ ни прати голямо изпитание, ремонтът на църквата "Св.Петка“ беше много тежък. Всички обаче действахме като един екип, църквата се правеше с вяра и, колкото и трудно да ни беше, мисля, че стана нещо прекрасно. На тази църква й върви така: тя е строена 1939-1943 г. в трудни времена и сега беше ремонтирана пак в трудни времена“, разказа Кирил Захариев, представител на фирмата изпълнител "Св.Георги Победоносец“, разказват от rusemedia.com.

Когато започват дейностите, става ясно, че църквата е без основи. Налага се да се направи много стабилно укрепване на терена, тъй като целият хълм е льосова почва и всичко е било напукано. "Камбанарията имаше отклонения около 27 см и ако не беше направен този ремонт, след 4-5 години може би църквата щеше да се саморазруши. Работата по покрива и купола беше много сложна. Куполът е много голям, беше предвидена по проект стоманена ламарина прахово боядисана, но тъй като ние сме вярващи хора и това е църква, предпочетохме да сложим чиста цинкова ламарина, която има много по-дълъг експлоатационен период, не ръждясва  и ще запази храма дълги години“, каза Кирил Захариев.

Отклонението на камбанарията с 27 см е свързано с факта, че кулата няма връзка с основния корпус на църквата. " Фундаментът отдолу беше напукан, беше предвидено само отгоре да ремонтираме стъпалата, но се оказа, че трябва да се излеят напълно нови стъпала. Отново се изляха фундаменти по 2 метра в земята, които да укрепят кулата. По цялото протежение има набити пилоти, една специална италианска технология – 8 метра се набиват в земята, със специален цимент се инжектират и това нещо цялото опасва и хваща църквата. Укрепихме така и самия хълм. Стълбата служи и за вътрешно укрепване, така че миряните вече могат спокойно да идват да се черкуват, без да имат никакво притеснение“, обясни Захариев.

Пукнатините по църквата са били доста сериозни. "Имам стари снимки от архива, имаше пукнатини между 8 и 10 см дебелина. Стенописите бяха в изключително окаяно състояние и с оглед на това, че дограмата под купола беше единична, имаше страхотни течове. Но и самите реставратори също положиха страхотни усилия. Имаше на места стенописи, които бяха почти заличени от солите, имаше ретуши, но всичко беше почистено, запечатано, укрепено. Тежка работа за реставраторите, защото горе на самия купол височината е 19 метра и бяха по цял ден на скелето, но се справиха перфектно. Вътре са изграждани специални укрепващи стоманобетонови елементи, всичко стана като старо, защото тук бяха използвани специални техники, които да възродят храма, но да запазят неговия облик, а не да направим нещо ново, което да изглежда като офис“, каза още Кирил Захариев.

Заедно с ремонта на църквата е изграден и посетителски център с параклис, за да може, когато има по-малко миряни, да се служи в параклиса. "Най-вече сме доволни, че този уникален за България храм придоби нов живот и още дълги години ще може да служи на хората, защото той е необходим, за да можем да се черкуваме и да участваме в светите тайнства“, сподели още Кирил Захариев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: