Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Проект на БЧК помага за ограничаване на ХИВ/СПИН сред наркоманите в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 17:16 / 11.06.2010Коментари (0)246
Проект на БЧК помага за ограничаване на разпространението на ХИВ/СПИН сред наркозависимите в Русе от 2004 година. Проектът е финансиран от Министерството на здравеопазването. Финансира се и от глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН, малария и туберкулоза, каза Павлин Петров, координатор на проекта.

Целта е да се работи с наркозависими по местата, където те се събират и да се осъществява превенция. Тя е насочена от една страна към това тези хора да се предпазват от вредната употреба на игли и спринцовки, употребявани от някой друг. Другата идея е те да се изследват за ХИВ/СПИН, хепатит B и C. Това става в кабинета за анонимно и безплатно изследване за СПИН. От миналата година се работи с ключови сътрудници от самата общност, които имат за задача да доставят безплатни комплекти за инжектиране, информира Петров.

Идеята е периодично да може да се контролира по някакъв начин рисковото поведение на тези хора. Това става с много беседи разговори и с емоционална приближеност към самите тях, обясни координаторът на проекта. "Така ние ставаме част от самата група. Работим средно с около 150 човека за една година. За миналата година са малко повече. Работата е анонимна. Ние нямаме право да предоставяме информация за хората, с които работим. Трябва да запазваме тяхната същност като такава. Вие знаете, че това са най-уязвимите групи, с които се работи" каза още Петров. Той посочи, че от една страна се работи с инжекционно употребяващи, а от друга проституиращи мъже и жени.

Център за подкрепа на хора със зависимости функционира в Русе. Той се финансира по проект на Италиански червен кръст. Петров обясни, че идеята за този център е да се работи по-целенасочено към промяна на поведението на наркозависимите. Организират се сбирки на различни теми със социална и здравна насоченост. Екип от специалисти емоционално подкрепя тези хора. Присъстват и на съдебните дела с цел морална подкрепа. Екипът на проекта предоставя и различни юридически консултации. "Другото много важно нещо е, че ги запознаваме с начините за оказване на първа помощ при свръхдоза. Знаете, че един от основните проблеми при поли употребата на различни видове вещества е предозирането и леталният изход", каза още Петров.

Той посочи, че в работата голяма помощ оказват и ключовите сътрудници от общността, които са предварително обучени и предоставят здравните послания . Идеята на центъра е не да накара наркозависимите да се откажат от наркотиците, а просто да ги научи на разумен начин на поведение. По думите му дали един човек употребява наркотици или не е въпрос на личен избор.

Източник: Агенция "Фокус"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: