Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Проектът на Община Русе "Аз, градът" спечели конкурс за финансиране
Автор: Екип Ruse24.bg 10:20 / 04.07.2011Коментари (0)744
© Ruse24.bg
На 1 юли 2011 г. на страницата на Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" бе публикувано Решение № РД-02-14-1382 / 30.06.2011 г. на Ръководителя на Управляващия орган на ОП "Регионално развитие" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Схема BG161PO001/1.1-10/2010 "Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития". 

Съгласно решението, проектът на Община Русе "Аз, Градът" печели конкурса за финансиране и получава 100 % от исканата сума. Общата стойност на проекта е 842 066 лв., от които размерът на общинското съфинансиране е 42 103 лв.
Схемата на ОПРР за "Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития" цели да засили ролята на културата като двигател в процеса на обновление и развитие на градските ареали, както и да насърчи обновяването на културния живот чрез развитието на нови, неконвенционални форми на културата, като осигури заедно с това и равен достъп и включване на гражданите в създаването на културния продукт.

Подготовката за кандидатстване по Схемата започна още в края на миналата година и продължи 3 месеца. В нея бяха привлечени организации, институции и творци от всички сектори на културния живот в Русе. В отговор на поканата за набиране на предложения, в Община Русе постъпиха общо 64 проектни идеи за иновативно културно събитие, внесени от 39 организации и артисти.

Крайният резултат от широкия обществен дебат оформи окончателната рамка и съдържание на иновативното културно събитие - Фестивал за съвременна градска култура «Аз, Градът». Събитието съдържа пакет от 31 микросъбития в различни области на изкуството и културата (аудиовизия, пърформанси, инсталации, хепънинги, ателиета), основната част от които предлагат алтернатива на "академичния" тип култура и почиват на разбирането за културата като ключов социален фактор/мотив за съвременното развитие и интегриране на градските общности.

Основната цел на тази широка платформа е събитието да доведе до създаването на иновативни социокултурни практики, основани на толерантност и диалогичност и целящи преди всичко изграждането на нова градска идентичност и съзнание за обща принадлежност към ценностите на местната общност.

Останалите 3 общини от общо седемте по зададения компонент на схемата, получили одобрение за финансиране са Столична голяма община, Варна и Бургас.

Реализацията на този проект е добра възможност за разкриване потенциала и креативния дух на русенци в надпреварата за титлата "Европейска столица на културата" 2019.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: