Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Противно на очакванията нивото Дунав продължава да се покачва
Автор: Екип Ruse24.bg 11:44 / 04.07.2010Коментари (0)530
© Ruse24.bg
812 см достигна нивото на Дунав край Русе. Прогнозите са нивото на реката след 24 часа да стигне до 820 см, информира Дарик радио. Вчера областният управител на Русе Пламен Стоилов въведе трета степен на готовност "Опасност от преливане" заради повишилото се ниво на река Дунав.

Издадена е заповед кметовете, управителите на "Напоителни системи", ВиК и Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав да приведат в готовност общинските щабове за координация при спасителни и неотложно аварийно-възстановителни работи, като определят максимално кратки срокове за свикването им при необходимост.

Организира се пълненото на чували с пясък и надграждане на опасните диги.

С 3 сантиметра е покачила река Дунав нивото си при Никопол през последното денонощие, в момента водният стълб там е 788 см, каза за Дарик Валентин Попов, специалист "Гражданска защита" в Никопол. Повишило се е нивото на водата и на залятата вчера крайбрежна алея, вода избива и от водосъбирателните шахти, които са разположени в по-ниските участъци на града. В стара къща до бившия завод за батерии също е влязла вода, нивото й е 3-4 сантиметра, но собствениците й не живеят в нея, ползват я като вила, уточни Валентин Попов.

По думите му в горния участък на Дунав нивото, макар и леко, започва да спада, същата е тенденцията и при големите притоци на реката. Очакваме в следващите дни положението да се задържи на това ниво, поне да не идва повече вода, докато тази се оттече, каза още Попов.

С 10 сантиметра се е повишило нивото на Дунав край Силистра през последното денонощие и e стигнало 783 сантиметра. Около 9.00 ч. вече са измерени 784 сантиметра - повишаване с един сантиметър за час, съобщиха от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката.

Критичното ниво в този участък на реката е 777 сантиметра. Очаква се през следващите два дни нивото да стигне 792 сантиметра.

Няма информация за предизвикани от реката наводнения. В района на силистренското пристанище водата вече е прехвърлила кейовата стена.

От подпочвени води са наводнени земеделски култури по поречието на Дунав в Ситовската община - пшеница, царевица, слънчоглед, овощни градини, съобщи кметът на общината Никола Неделчев.

Високо е нивото на подпочвените води и в Тутраканската община. Според кмета й Георги Георгиев засега няма наводнени сгради. В село Пожарево могат да бъдат залети девет къщи, ако нивото на реката продължи да се повишава. В Тутракан е спрян сондажен кладенец от типа "Раней" заради подпочвени води, които могат да повредят помпени съоръжения. От силистренската фирма за водоснабдяване и канализация съобщиха, че засега няма опасност от замърсяване на питейната вода.

В общините с излаз на Дунав в Силистренско са въведени денонощни наблюдения на реката.


Още по темата: общо новини по темата: 28
10.07.2010 »
09.07.2010 »
07.07.2010 »
07.07.2010 »
07.07.2010 »
06.07.2010 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: