Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Първа литургия на митрополит Наум в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 16:02 / 06.04.2014Коментари (0)470
©
Точно в 8.30 ч. Русенското духовенство посрещнаха своя нов митрополит Наум при входа на храма с мантия и жезъл - символа на архиерейската власт.

В 9.00 ч. в катедралния храм на Русе "Св. Троица" митрополит Наум оглави светата Литургия - първата качеството му на Русенски митрополит. Заедно с него служиха и митрополит Дамаскин от Гръцката православни църква, архиепископ Теодосий от съседна Румъния, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, духоенство от Руската, Румънската и Гръцката православни църкви, свещенослужители от Русенска епархия, както и от София, където митрополит Наум в продължение на 10 г., до избирането си за Русенски митрополит, служи като главен секретар на Светия Синод.

В края на светата Литургия митрополит Наум се обърна към духовенството и вярващите изпълнили храма с думите: И днес - както и преди две хилядолетия - светът продължава да жадува за словото на истината, за Божия мир, който Спасителят донесе на земята, въплъщавайки се и възприемайки пълнотата на нашата човешка природа, за да я излекува от греха, тлението и смъртта. И днес Църквата продължава да воюва - по думите на апостола - "не против кръв и плът, а против... поднебесните духове на злобата" (Еф. 6:12). Ето защо, нашата обща задача остава и до днес да благовестим - с дело и със слово - за смъртта и възкресението на Господа, "докле дойде Той" (1 Кор. 11:26). Да противостоим срещу стихиите на "мира сего" и срещу всеки опит за подмяна на Църквата и нейното спасително послание.

На излизане от храма, митрополит Наум отслужи заупокойна молитва при гробовете на покойните Доростолски и Червенски митрополити, намиращи се в притвора на катедралния храм - Григорий, Василий, Михаил, Софроний, както и за неговият духовен старец Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, преставил се в Господа преди 9 месеца.

След това в салона на Русенската св. митрополия Архиереят прие поздравления от официалните лица, свещенослужители и миряни.

За духовенството и гостите в ресторанта на хотел "Рига" бе даден Официален обяд, по време на който приветствия към митрополита отправиха архиереите-гости от името на Вселенската патриаршия, Руската православна църква и Гръцката православна църква.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: