Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Първата копка за ремонта на ПГЕЕ "Апостол Арнаудов" в Русе е факт
Автор: Екип Ruse24.bg 12:15 / 04.07.2023Коментари (0)512
Заместник областният управител на Русе Детелина Ачева участва в церемония по полагане на символична първа копка за ремонта на Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Апостол Арнаудов“. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация Русе.

В приветствието си към директора Стефка Мънгова тя отбеляза, че инвестициите в подобряването на образователната инфраструктура са предпоставка за развитието на една по-добра учебна среда, която е значително по-мотивираща както за учениците, така и за учителите. "Безспорно по-модерната и уютна учебна стая е в подкрепа на образователния процес, защото в нея учениците и преподавателите се чувстват по-сигурни. Осигуряването на условия за обучение, отговарящи на европейските стандарти, са реалният показател за това към какво се стремим като общество. Сигурно е, че щом съумяваме да направим правилните инвестиции в образователния сектор, сме разбрали значението на младото поколение за развитието на страната“, каза заместник областният управител.

Ачева посочи още, че не трябва да забравяме, че инвестициите в образованието не се изразяват само в обновяването на сградния фонд, а най-вече в развитието на иновациите и мотивирането на учителите да останат в системата, независимо от предизвикателствата пред тях. Заместник областният управител заяви, че адмирира реализирането на подобни проекти, които имат ясна визия и цел и вярвам, че държавната политика ще продължи да бъде насочена в тази сфера. "Успех при реализацията на проекта! На добър час! Надявам се, че повече ученици ще разберат ролята на професионалното образование за тяхната последваща реализация и ще направят верния избор“, допълни Ачева.

Сред гостите на събитието бяха началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев, както и заместник-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Даскалов.

"Гордеем се, че в област Русе има 13 професионални гимназии всяка със своя специфичен профил. Чрез подобряването на базата се стремим да се повишава и качеството на образованието. Професионалните гимназии са нужни и необходими“, коментира д-р Георгиева.

От своя страна заместник-кметът Енчо Енчев отбеляза ролята на добрата координация между всички институции в сферата на образованието в Русе. Той също така пожела ремонтът да приключи навреме.

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев посочи, че проектът е от съществено значение за училището и е дългоочакван. "Искрено се надявам всички институции да продължим да подкрепяме професионалното образование, тъй като през последните години се вижда все по-голямата нужда на кадри, завършили такъв тип учебни заведения“, коментира Пазарджиев.

Ремонтът е на обща стойност 2 016 000 лева с ДДС и включва полагане на топлоизолация, вътрешен ремонт на сградата, като подмяна на съществуващите врати с алуминиеви с ПДЧ пълнеж, частична шпакловка и боядисване. Предвижда се още пълна подмяна на отоплителната станция, доставка и монтаж на нова абонатна станция. Ще бъдат подменени и осветителните тела с енергоспестяващи, а също така ще се изгради и пожароизвестителна инсталация с гласово оповестяване.  Сред най-съществените компоненти е осигуряването на достъпна среда. Ще се направят: подемна платформа за лица в неравностойно положение до първия етаж на сградата и рампа до входа на физкултурния салон; асансьорна уредба с 4 спирки от партер до 4-ти етаж; адаптиране на санитарни възли за хора с увреждания на 2, 3 и 4 етаж, идентични на изградената на 1 етаж.

Не на последно място ще се облагороди прилежащото дворно пространство и спортната площадка. Дейността е част от проект BG16RFOP001-3.002-0004-С01 "Обновяване и модернизация на регионалната образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 17 държавни професионални гимназии в системата на МОН в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Търговище“. В Русе общо шест училища попадат в обхвата на проекта. При три от тях вече са завършени ремонтните дейности. Става дума за професионалните гимназии по механотехника, икономика и управление, както и по строителство, архитектура и геодезия. В още две училища предстоят подобни дейности – професионалните гимназии по транспорт и по туризъм.

В училището се обучават 483 ученици в 19 паралелки от 8 до 12 клас.

Повече снимки от събитието можете да видите в галерията.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: